This is a man’s world, this is a man’s world, but it wouldn’t be nothing, nothing without a woman or a girl…

Dit nummer slaat de spijker op z’n kop. Al jaren werk ik in een typische mannenwereld en dit brengt behoorlijk wat uitdagingen met zich mee. Moet je lef hebben of juist vanuit je gevoel handelen? Je vrouwelijkheid behouden of “one of the guys” worden? Naast de uitdagingen zitten er ook voordelen aan het zijn van een vrouw in de zakelijke mannenwereld. Welke dit zijn, vertel ik je in de blog van deze week.

VERRASSEND ONDERZOEK

Een voorbeeld van een typische mannenwereld is de financiële branche. Door het “macho” gedrag van het mannelijke geslacht voelen vrouwen in deze branche zich vaak niet op hun plek en sneller buitengesloten. Het gevolg? Zij passen hun gedrag aan, omdat ze denken dat ze daardoor sneller geaccepteerd worden.

Toch blijkt het gevoel wat deze vrouwen hebben helemaal niet terecht. Zo blijkt uit onderzoek van de Darden School of Business dat mannelijke managers onder omstandigheden meer openstaan voor ideeën van vrouwelijke ondergeschikten, dan van mannelijke werknemers. En andersom, dat vrouwelijke managers meer openstaan voor ideeën van mannelijke ondergeschikten, dan van vrouwelijke werknemers.

Dit verrassende resultaat blijkt voort te komen uit de theorie van de sociale vergelijking. Deze theorie zegt namelijk dat mensen zichzelf vaak beoordelen door zich te vergelijken met individuen van hetzelfde geslacht. Op zichzelf niet vreemd natuurlijk. Maar juist daardoor staan managers die gevoelig zijn voor deze sociale vergelijking, minder defensief tegenover suggesties van ondergeschikten van het andere geslacht. En omdat de suggesties van het andere geslacht minder bedreigend voor ze zijn, staan zij hier sneller voor open. Dat is toch best een interessant weetje?

JE VROUWELIJKHEID BEHOUDEN

Op basis van de resultaten van dit onderzoek moeten wij ons gedrag dus helemaal niet aanpassen, maar onze vrouwelijkheid juist omarmen. Immers weten we nu dat mannen vaak beter naar de ideeën van vrouwen luisteren, dus waarom zouden wij daar dan geen gebruik van maken? Laat die vrouwelijkheid maar voor ons spreken, in plaats van dat wij ons snel geïntimideerd voelen of bang zijn om zaken anders te benaderen.

Om je op weg te helpen hierbij een paar van mijn tips:

  • Zelfvertrouwen: het klinkt standaard, maar als je zelfvertrouwen uitstraalt dan zal je sneller serieus genomen worden door je mannelijke collega’s.
  • Een beetje bluffen mag: mannen vinden zichzelf al snel erg goed en maken zich regelmatiger groter dan ze daadwerkelijk zijn. Vrouwen hebben juist de neiging om zich kleiner te maken, omdat ze bang zijn dat mensen ze arrogant vinden. Zonde, vind ik! Laten we een voorbeeld nemen aan de mannen en onszelf ook eens op een voetstuk plaatsen. Vertel open over wie je bent en wat je doet, en wees daar vooral trots op! Dit zal alleen maar in je voordeel werken.
  • One woman can make a difference, but together we can rock the world: als een vrouw succes heeft, juich dat dan toe. Help elkaar en sta voor elkaar klaar. Je hoeft het echt niet altijd met elkaar eens te zijn, maar geef elkaar positieve feedback en moedig de vrouwen om je heen aan. Zo kunnen wij elkaar versterken en samen het verschil maken.
  • Gebruik je vrouwelijke kwaliteiten: zoals mensen samenbrengen, samenwerken, inleven in anderen en oog voor continuïteit en detail. Laat je zachte kant zien, maar zorg ervoor dat mensen je wel serieus nemen door duidelijk te zijn en je grenzen aan te geven.
  • Work that dress: vaak zie je dat vrouwen in de zakenwereld zich mannelijker gaan kleden of juist kiezen voor een ‘veilige’ outfit. Maar waarom zouden wij dat doen? Mijn ervaring is namelijk dat als je mooi en netjes gekeeld bent, je zelfvertrouwen sky high gaat! Trek die mooie jurk of dat classy pak uit de kast en combineer dit met een paar nette pumps. Wedden dat de mannen vanaf onder de indruk zullen zijn van jou, in plaats van andersom? En terecht ook trouwens ;).

Werk jij op dit moment ook in een mannenwereld? En hoe ga jij hier mee om? Ik ben erg benieuwd!

Mijn naam is Sharita Raktoe, ik ben jurist en heb een eigen trustkantoor op Curaçao. In 2008 ben ik afgestudeerd aan de Universiteit van Leiden en vervolgens ben ik aan de slag gegaan bij een ANT Trust Kantoor in Amsterdam. Terwijl ik daar werkte kwam ik een vacature tegen voor een baan als advocaat-stagiaire op Curaçao en die heb ik met beide handen aangegrepen. Toch kroop het bloed waar het niet gaan kon en ben ik uiteindelijk weer terug de trust ingegaan. Na werkzaam te zijn geweest bij verschillende kantoren, ben ik op 4 april 2016 mijn eigen trustkantoor. Sinds april 2017 ben ik weer vaker in Nederland om, naast de juridische werkzaamheden, ook mijn zakelijke netwerk en mijn bedrijf uit te breiden.

Share This