Zoals je misschien weet heb ik recentelijk mijn eerste koopwoning gekocht. Daarom zit ik nu midden in de grote regel-periode. Van het afsluiten van verzekeringen tot het maken van begrotingen, als je een huis koopt of gaat samenwonen komt er best veel op je af! Ook een samenlevingscontract is zo’n ding… Op dit moment hebben mijn vriend en ik dit niet. En om eerlijk te zijn weet ik ook te weinig van deze overeenkomst af. Toch zal het er niet voor niets zijn, dus tijd om er eens in te duiken!

WAT IS EEN SAMENLEVINGSCONTRACT?

Een samenlevingscontract is een schriftelijke overeenkomst tussen jou en je partner. Hierin kun je afspraken maken over de financiën, de woning, de inboedel, maar ook wat er gebeurt op het moment dat jullie uit elkaar gaan of dat één van beide komt te overlijden. Klinkt niet echt als een leuk onderwerp om over na te denken als je gaat samenwonen. Toch is het wel belangrijk om dit te doen. Een samenlevingscontract kan namelijk voorkomen dat je zonder spullen op straat komt te staan of dat je achterblijft zonder inkomen. Dit is vooral van belang op het moment dat jullie kinderen hebben.

Overigens is een samenlevingscontract niet te vergelijken met een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Zo heb je niet automatisch rechten en plichten tegenover elkaar, is er geen sprake van ‘gemeenschap van goederen’ en ontstaan er geen onderhoudsplichten en/of erfrechten. 

IS EEN SAMENLEVINGSCONTRACT VERPLICHT?

Nee, een samenlevingscontract is niet verplicht. Wel kan het zijn dat je een samenlevingscontract nodig hebt voor bijvoorbeeld een hypotheek. Maar ook een pensioenuitvoerder kan deze overeenkomst verplicht stellen. Je kunt een samenlevingscontract opstellen op het moment dat je gaat samenwonen, maar dit kan ook later.

HOE STEL JE EEN SAMENLEVINGSCONTRACT OP?

Voor het opstellen van een samenlevingscontract kun je een notaris inschakelen, maar dit hoeft niet. Je kunt dit namelijk ook zelf doen. Onderwerpen die in een samenlevingscontract aan de orde komen zijn:

Gezamenlijke kosten: denk hierbij aan de verdeling van de kosten van boodschappen, kleding en woonlasten. In de wet staat hier niets over geregeld, dus je bent volledig vrij in het maken van afspraken hierover.

De woning: wat gaat er gebeuren met de woning op het moment dat jullie uit elkaar gaan?

Kinderen: denk hierbij aan afspraken omtrent de verzorging, opvoeding en kosten van de kinderen.

Spullen bij overlijden: wie krijgt de spullen bij overlijden? Regel je hier niets over, dan gaan de spullen automatisch naar jouw erfgenamen en dus niet naar jouw samenwonende partner!

Onderhoudsplicht: op grond van een samenlevingsovereenkomst ontstaat er niet automatisch een onderhoudsplicht, zoals bij bijvoorbeeld een scheiding. Wel kun je hier samen afspraken over maken.

Partner en ouderdomspensioen: wat gaat er gebeuren met jullie pensioen in het geval van scheiden of overlijden? In een samenlevingscontract kun je regelen dat je recht krijgt op elkaars pensioen. Overigens moet je je partner hiervoor wel aanmelden bij het pensioenfonds.

Overlijden: zoals gezegd: een samenwonende partner is niet automatisch erfgenaam. Wil je naast een samenlevingscontract nog andere zaken regelen? Dan is het verstandig om (aanvullend) een testament op te laten stellen.

HOE EINDIGT EEN SAMENLEVINGSCONTRACT?

Over het algemeen eindigt een samenlevingscontract bij het einde van de relatie, bij overlijden of in het geval van een huwelijk. Maar jullie kunnen samen ook andere afspraken maken en deze vastleggen in de overeenkomst.

Ondanks dat dit niet het leukste onderwerp is om het samen over te hebben, vind ik het zelf altijd wel belangrijk dat zaken goed geregeld zijn. Ik hoef dan ook niet lang na te denken over de vraag of ik wel of geen samenlevingscontract ga opstellen. Dat zou ook eigenlijk wel wat zijn als jurist… ;). Maar kijk jij hier ook zo tegenaan? Of vinden jij en je partner het niet nodig om jullie afspraken vast te leggen?

Mijn naam is Annelien Schuldink en ik ben jurist en ondernemer. In 2016 heb ik, naast mijn baan, IVY LOISE opgericht. Mijn doel met IVY LOISE is om de kennis en ervaring die ik heb opgedaan op het gebied van carrière en ondernemerschap te delen. Zo kan ik een positieve bijdrage leveren aan de zelfstandigheid en onafhankelijkheid van de ambitieuze en ondernemende vrouwen om mij heen.

Share This