Floortje Lopes is business coach, branding expert ‘pur sang’ en oprichtster van het bedrijf Tree Full of Scones. Tree Full of Scones is een strategisch en creatief branding bureau in Amsterdam. Met haar bedrijf bouwt Floortje samen met ondernemers aan authentieke en succesvolle merken, die een sterke visie uitdragen en impact maken in onze wereld. Ook helpt ze ondernemers met het omzetten van hun passie en kennis in acties, zodat zij echt succesvol kunnen worden. Naast zakenvrouw is Floortje moeder van twee mooie dochters, stapt ze na 6 jaar opnieuw in het huwelijksbootje met haar grote liefde Cesar én is ze op dit moment genomineerd voor de Viva400 in de categorie “Wereldverbeteraars”!

Op een event van de Lifestyle Business Club heb ik Floortje ontmoet en kort daarna heb ik een masterclass bij haar gevolgd. Ik heb Floortje leren kennen als een enorm inspirerende en motiverende vrouw. Iemand die ontzettend ambitieus, maar tegelijkertijd in balans is. Ik heb dan ook geen moment getwijfeld en gevraagd of ik haar mocht interviewen. Gelukkig zei ze direct ‘ja’!

Wanneer besloot je om voor jezelf te beginnen?

Eind 2011 besloot ik om voor mezelf te beginnen en begin 2012 heb ik officieel de stap gezet. De eerste maanden deed ik dat parttime naast een sales functie, maar al vrij snel besloot ik vol voor mijn bedrijf te gaan. Op dat moment had ik een kindje van 4 maanden en één van bijna 2, maar ik ben nog elke dag blij dat ik die keuze gemaakt heb.

Wat is het mooiste wat je op zakelijk gebied hebt bereikt en waar droom je nog van?

Poeh, zoveel! Ik geniet van elke klant waarmee ik werk. Bijdragen aan hun groei en de impact die zij met hun merk en visie creëren is geweldig. Indirect werk ik zo continu mee aan het beter en mooier maken van onze wereld. Spreken en trainingen geven maakt mij ontzettend blij en daar krijg ik heel veel energie van. Dat zal jij vast ook gemerkt hebben toen je bij mij in de zaal zat, haha!
Elke masterclass of training weer; als mensen de deur uitlopen met nét dat ene inzicht dat hen verder brengt of dat zij nét dat beetje groter zijn als toen ze binnenkwamen, ben ik enorm trots.

Maar genoeg te dromen nog! Ik ben bezig met het schrijven van een boek en ik droom er toch echt wel van om op grote internationale podia te staan en mijn visie wereldwijd te delen. Ook dragen wij nu bij aan een aantal stichtingen die dichtbij ons staan, maar in de toekomst een eigen stichting oprichten zou ik geweldig vinden.

Wat valt je mee en wat valt je tegen in het ondernemerschap?

Eigenlijk valt mij niets tegen. Ik denk dat ik ook niet vanuit een soort utopische gedachte ben gaan ondernemen. Ik startte toen de crisis al in volle gang was en dat heeft mij altijd alleen maar uitgedaagd om creatief te zijn. Ik denk dat het helpt dat ik Tree Full of Scones gestart ben vanuit een duidelijke visie en drijfveer. Mijn ervaring is dat je dan makkelijker met tegenslagen en obstakels om kunt gaan.

Tuurlijk ken ik ook genoeg uitdagingen. Zo heb ik geleerd dat ik niet alles zelf kan en dat ik dat ook niet moet willen. In het begin ben ik wel in die valkuil gestapt, maar inmiddels kan ik het loslaten dat ik alles moeten weten. Dat helpt veel! Daarnaast zorg ik ervoor dat ik de juiste mensen om mij heen verzamel, maar dat is op dit moment ook gelijk de grootste uitdaging: het bouwen van een team en het vinden van goede mensen die dezelfde visie delen als ik. Maar gelukkig zie ik ook: als je doorzet, vind je ze altijd!

Hoe zorg je ervoor dat je ondanks het harde werken in balans blijft?

Ik denk dat het belangrijkste voor mij is om te weten waar mijn kracht ligt en waar ik energie van krijg. Het zit voor mij helemaal niet in “hard” en veel werken, maar in het uitbesteden van de werkzaamheden “that kill my spirit”.

Daarnaast is het voor mij – en ons als gezin – belangrijk om echt vakantie te nemen. Wij hebben dan ook de afspraak dat wij elke schoolvakantie van de kinderen ook daadwerkelijk vakantie nemen en uit onze eigen omgeving weggaan. Dat geeft zoveel rust en ruimte om te genieten en weer even alles in perspectief te plaatsen.

Verder lees ik vaak een boek (even geen scherm voor mijn neus, maar ouderwets pagina’s omslaan), maak ik tijd voor yoga en sporten en mediteer ik in de ochtend (en soms ’s avonds… er is altijd ruimte voor verbetering haha).

Oh ja, en wat ik bewust doe is breaks nemen gedurende mijn werkdag. Zo neem ik de tijd om te lunchen, zonder computer en telefoon en ga ik het liefste even naar buiten voor frisse buitenlucht en beweging.

Hoe combineer je het moederschap met je carrière?

Ha, een interessante vraag voor veel ondernemende dames en ik denk ook vaak een uitdaging voor ambitieuze moeders. Ik hou van mijn werk en het geeft mij enorm veel energie. Ik merk ook dat ik een leukere en gezelligere moeder ben als ik dat deel van mijzelf kan ontwikkelen en voeden. Maar als ik vrij ben, dan ben ik ook echt vrij! Geen telefoon of computer, maar aandacht voor de kinderen en elkaar. Verder is de samenwerking en communicatie met mijn man erg belangrijk en hebben wij een fijn en betrouwbaar supportsysteem om ons heen. Daar ben ik heel blij mee en trots op, want dat geeft ruimte.

Je bent een grote inspirator voor velen, maar wie inspireert jou?

Inspiratie zit voor mij in zoveel verschillende aspecten. Mijn gezin is absoluut een inspiratie voor mij, de personen die mijn kinderen met hun unieke eigenschappen zijn en hoe zij naar dingen kijken. Zij zijn degenen die mij constant uitdagen om te leren, te corrigeren en te groeien.

Daarnaast zijn andere (kleine) ondernemers, die vanuit hun visie een waanzinnig bedrijf neerzetten en een grote impact maken, een inspiratie voor mij. Maar ook ‘grote namen’ als Elon Musk (Tesla), Blake Mycoskie (TOMS) en Marie Forleo.

Wat is volgens jou dé tip voor (startende) ondernemers?

Mijn tip: start before you’re ready! Want dat ben je voor je gevoel namelijk nooit. Zeker niet als je een beetje een perfectionist bent zoals ik. Er valt altijd iets aan te scherpen of te verbeteren, maar de beste feedback krijg je toch echt vanuit de markt. Dus begin en werk met wat je terugkrijgt van je klanten.

En zodra je begonnen bent; investeer zo snel mogelijk in het bouwen van je merk. It will make your (business) life much easier! Durf je bedrijf en je merk groot neer te zetten. Je hebt vaak veel meer in je mars dan je denkt! En als je groot denkt, dan word je ook groot!

 

Ben jij net als ik geïnspireerd geraakt door Floortje en wil je een masterclass bij haar volgen? Dat kan! Op 3 november staat de volgende masterclass gepland, dus zorg dat je erbij bent en bestel snel een ticket op www.brandaccelerator.nl. En vergeet vooral niet om op Floortje te stemmen, dat kan via de volgende link: Viva400-wereldverbeteraars.

 

Mijn naam is Annelien Schuldink en ik ben jurist en ondernemer. In 2016 heb ik, naast mijn baan, IVY LOISE opgericht. Mijn doel met IVY LOISE is om de kennis en ervaring die ik heb opgedaan op het gebied van carrière en ondernemerschap te delen. Zo kan ik een positieve bijdrage leveren aan de zelfstandigheid en onafhankelijkheid van de ambitieuze en ondernemende vrouwen om mij heen.

Share This