‘Sorry, dat ik de telefoon niet op nam, sorry dat ik nog niet op je bericht heb gereageerd, sorry dat…’ Op het werk hebben we vaak de neiging om ons te excuseren en dat terwijl we meestal niet eens iets verkeerd hebben gedaan. Maar waarom doen we het dan toch? Studies tonen aan dat verontschuldigingen vaker een reflectie zijn van schaamte, dan het idee dat we daadwerkelijk iets verkeerds hebben gedaan. Daarnaast verontschuldigen we ons regelmatig om de echte oorzaak niet te hoeven noemen, namelijk de slechte communicatie van de ander. Maar wist je dat je verontschuldigen slecht is voor je zelfvertrouwen en het vertrouwen dat anderen in je hebben? Tijd dus om effectief te gaan communiceren en om te stoppen met al dat ge-sorry (behalve als een excuus écht op z’n plek is natuurlijk)! 

PERSONAL CAREER DEVELOPMENT TIPS:

– Besef je dat het volkomen normaal is om vragen te stellen of om opheldering te vragen als je iets niet snapt. Daarvoor hoef je geen sorry te zeggen.

– Bewaar je excuses voor echte fouten en geloof ons: dat zijn er niet veel! 

– Zijn excuses wel gepast, doe dit dan maar één keer en ga daarna over tot het oplossen van het probleem.

– Probeer mededelingen te doen waar geen ‘sorry’ in voor komt, bijvoorbeeld: ‘kun je uitleggen wat je precies in gedachten hebt? Dan kan ik de nodige aanpassingen doen.’

– Verontschuldig je niet om aardig gevonden te worden en ga altijd uit van gelijkwaardigheid. Iemand anders kan een hogere positie hebben, maar dat maakt hem of haar nog geen beter mens.

– Zeg vaker ‘bedankt’ in plaats van ’sorry’. Als je te laat bent, kun je ook zeggen ‘bedankt voor je geduld’ in plaats van ’sorry dat ik te laat ben’. Dit is (ook) een beleefde manier van communiceren en mensen zullen je hierdoor juist méér waarderen!

Hoe vaak verontschuldig jij je terwijl het niet echt nodig is?

Share This