⁠Veel ondernemers doen het tegenwoordig: bloggen! Het is dé manier om te laten zien wat je als persoon of bedrijf in huis hebt. Zo vergroot je er niet alleen je zichtbaarheid mee, maar je wordt er ook benaderbaar door. En dat zorgt ervoor dat je sneller een band schept met (potentiële) klanten. Voordelen genoeg voor bloggende ondernemers zou je zeggen!⁠

Toch zit er ook een nadeel aan bloggen: je werk is online voor iedereen toegankelijk en daardoor kunnen anderen jouw werk eenvoudig kopiëren. Zo kan de waarde van je tekst al snel verloren gaan, en daar zit je natuurlijk niet op te wachten als je er net uren aan hebt zitten werken. Maar hoe kun je je blogteksten beschermen? En wat doe je als iemand jouw teksten zonder toestemming gebruikt? ⁠

PERSONAL CAREER DEVELOPMENT TIPS:

– Neem maatregelen om je werk te beschermen. Dit kun je onder meer doen door: duidelijk je naam te vermelden bij je blog, van je tekst een afbeelding te maken en de copyright notice © te gebruiken.

– Blog je voor iemand anders? Maak dan goede afspraken over het gebruik van jouw teksten: gratis of tegen een vergoeding en de manier waarop de ander het werk mag gebruiken. Vergeet ook niet om je afspraken vast te leggen in een overeenkomst. 

– Kom in actie als iemand anders jouw werk (zonder toestemming) gebruikt. In dat geval is er namelijk sprake van een inbreuk op jouw auteursrecht. Zo kun je alsnog – al dan niet tegen een vergoeding – toestemming geven, eisen dat de ander stopt met het gebruik van jouw werk en/of schadevergoeding vragen. 

– Let er bij het schrijven van je blogs ook altijd op dat je zelf geen teksten één op één overneemt. 

Heb jij als bloggende ondernemer wel eens te maken gehad met een inbreuk op jouw auteursrecht? En zo ja, welke acties heb je hier toen tegen ondernomen?

Share This