‘Mijn gedachte hierover is…’ – ‘mijn voorstel is als volgt…’ 

‘Je kunt misschien overwegen om…’ – ‘Ik zou je adviseren om…’

Je ziet het: twee manieren om dezelfde boodschap over te brengen, maar dan nét anders. Wollig taalgebruik vs zelfverzekerd taalgebruik. Oftewel: een stuk zakelijker en assertiever. 

Kijk jij wel eens kritisch naar de e-mails, brieven en andere zakelijke berichten die je verstuurt? Over het algemeen zijn we er namelijk goed om hele epistels te schrijven, zonder de boodschap of onze bedoeling echt goed over te brengen. Onbewust kun je daardoor het tegenovergestelde bereiken van wat je graag wilt en irritatie veroorzaken bij de ontvanger. Ook is wollig taalgebruik vaak een stuk minder zakelijk, waardoor je dus minder professioneel over komt. En dat willen wij natuurlijk voorkomen!

Benieuwd naar onze tips om doelgerichter en krachtiger te schrijven? 

PERSONAL CAREER DEVELOPMENT TIPS:

– Als je zakelijke berichten verstuurt, lees ze dan nog eens kritisch na. Staat je boodschap duidelijk geformuleerd? Zijn er (overbodige) woorden die je kunt schrappen? En heb je om bevestiging of een actie gevraagd? 

– Leer een zakelijker taalgebruik aan, bijvoorbeeld door een bepaalde stijl van een collega over te nemen of door je te verdiepen in zakelijke schrijfstijlen.

– Zorg voor een heldere structuur. Daarvoor heb je hoofdstukken, paragrafen, alinea’s en zinnen tot je beschikking. Zet in de alinea de belangrijkste informatie aan het begin en zorg voor samenhang in je tekst.

– Controleer je teksten door ze hardop uit te spreken. Je ontdekt al pratend eventuele spelfouten en waar mogelijk leestekens nodig zijn. Ook kun je een ander vragen om eens kritisch naar je teksten te kijken. Vier ogen zien altijd meer dan twee.

– Wees schaars met de hulpwerkwoorden worden, zullen, kunnen, mogen en moeten en probeer gedachten met meer overtuiging te verwoorden, bijvoorbeeld door het gebruik van ‘Ik denk dat het beter is dat’, ‘mijn advies is als volgt’, ‘ik heb het idee dat’ of ‘ik geloof’.

– Geef wollig taalgebruik niet helemaal op en probeer een goede balans te vinden. Soms zijn er situaties waarin het juist wél van pas komt, bijvoorbeeld als je iemand helpt of juist een minder zakelijke e-mail stuurt. Het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat het kil of onpersoonlijk wordt! 😉

Hoe belangrijk is een zakelijke schrijfstijl in jouw werk?

Share This