Wil je graag een loonsverhoging of meer verantwoordelijkheden in je functie? Of ben je ondernemer en zou je dolgraag met een andere partij willen samenwerken? Wacht niet langer en vraag het: nee heb je, ja kun je krijgen! 

Toch vinden we vragen om iets specifieks vaak spannend: heb ik wel het recht om iets te vragen? Kom ik niet stom over als ik iets vraag? Of wat als ik ‘nee’ te horen krijg? Maar als je niks vraagt, krijg je ook niet wat je wilt. De ander kan immers niet ruiken wat jouw wensen zijn. Krijg je toch een ‘nee’ te horen, dan ben je niet slechter af dan wanneer je het niet gevraagd zou hebben. Dit in tegenstelling tot wanneer de ander ‘ja’ zegt. HELLO opslag! 😉

De hoogste tijd dus om voor jezelf op te komen (iemand anders gaat het niet doen) en het risico te nemen om te vragen wat je nodig hebt. Benieuwd hoe je dit een beetje slim aanpakt?

PERSONAL CAREER DEVELOPMENT TIPS:

– Bereid je goed voor op je verzoek. Bedenk wat je graag wilt, waarom je dit wilt en probeer je vraag zo specifiek mogelijk te formuleren. 

– Geef hierbij altijd twee of drie goede redenen en hou rekening met de mogelijke reactie van de ander.

– Verdiep je in verschillende onderhandelingstechnieken, zie ook onze blog ‘#5 Onderhandel als een vent’.

– Draai er niet om heen: stel je vraag direct en rechtdoorzee.

– Verwar de wens om aardig gevonden te worden niet met krijgen wat je graag wilt of waar je recht op hebt. Je doet niets verkeerd en het staat iedereen vrij om vragen te stellen.

– Kies je moment om iets te vragen zorgvuldig uit. Vragen om salarisverhoging terwijl het niet goed gaat met het bedrijf is niet echt handig.

– JUST GO FOR IT en ga ervan uit dat het zal lukken! Al is het maar voor je eigen zelfvertrouwen in het gesprek. 

Welke vraag ga jij nu (eindelijk) stellen? Wij zijn benieuwd!

Share This