We kennen het allemaal: de zorg over wat anderen van ons denken of de meningen van de mensen om ons heen. Mijn vriendin vindt een carrière switch geen goed idee, zal ik het maar niet doen?Mijn baas is chagrijnig, heb ik iets verkeerds gedaan? Ik wil niet naar die verjaardag maar ik moet, toch?

Deze zorgen zijn helemaal niet gek, maar kunnen wel heel vermoeiend zijn. Ook kan het er in het ergste geval voor zorgen dat jij je leven vormgeeft op basis van wat (jij dénkt dat) anderen van je denken. En niet op basis van wat je zelf wilt! 

Begrijp ons niet verkeerd, rekening houden met andere mensen, vooral je inner circle, is belangrijk. Zowel zakelijk, als privé. Je leven volledig laten bepalen door anderen, dat kan niet de bedoeling zijn.

PERSONAL CAREER DEVELOPMENT TIPS:

– Mensen zijn vooral druk met hun eigen leven en veel minder met jou bezig dan je misschien denkt. Kijk maar eens naar jezelf, hoeveel kan het jou écht schelen wat een ander doet? Probeer dit te onthouden als je nadenkt over de meningen van anderen.

– Je leeft je leven voor jezelf. Daar hoort niet bij dat je je moet gedragen zoals andere mensen willen of verwachten. 

– Mensen kunnen hun onzekerheden reflecteren op jou. Een vriendin raadt je af om je eigen bedrijf te beginnen omdat zij zelf eens het schip in is gegaan, of je tante zegt dat je nooit aan kinderen moet beginnen omdat zij zich hierdoor belemmerd heeft gevoeld. Niet iedere levenservaring is van toepassing op jouw leven. Wees dus kritisch en toets een advies altijd aan je eigen ervaringen.

– Besef je dat kritiek regelmatig voortkomt uit respect, uit jaloezie of simpelweg uit gewoonte. Voor sommige mensen is het nu eenmaal een veilige uitlaatklep. 

– Blijf altijd bij jezelf. En weet je wat? Zodra de mensen om je heen door hebben dat je toch wel je eigen weg in slaat, krijgen ze meer respect voor je. Stiekem hebben we namelijk allemaal bewondering voor mensen die hun eigen pad kiezen.

Lukt het jou om bij jezelf te blijven?

Share This