Na verschillende inspirerende blogs van mijn IVY LOISE-bloggers, vind ik het tijd (en leuk) om zelf weer eens in de pen te klimmen. Daarnaast heb ik de afgelopen maanden weinig persoonlijke (business)bezigheden gedeeld, dus dat ga ik maar eens combineren in de blog van deze week ;).

HOE RICHT JE EEN EIGEN BEDRIJF OP?

Toen ik met IVY LOISE begon, was ik vooral bezig met de vraag: hoe richt je een eigen bedrijf op? Van het uitwerken van ideeën, tot het maken van een businessplan… en van het opbouwen van een goed netwerk tot het binnenhalen van de eerste opdrachten: allemaal zaken waar je als startende ondernemer mee te maken krijgt en waar ik alles van wilde weten. Ook was ik zelf al een tijdje zoekende naar een hobby, iets waar ik mijn creativiteit in kwijt kon én waarmee ik mijn eerste stappen als ondernemer kon zetten. Mijn idee? Een eigen tassenlijn, genaamd IVY LOISE! Achteraf gezien niet echt realistisch natuurlijk naast een fulltime baan, maar daar was ik gelukkig zelf ook snel achter.

Tijdens mijn persoonlijke zoektocht kwam ik erachter dat ik het dichterbij mijzelf moest zoeken, maar ook dat het business model eenvoudig en praktisch moest zijn. In 2016 startte ik een eigen Legal & Business blog speciaal voor vrouwen, genaamd… IVY LOISE. Daar had ik namelijk het merkenrecht al van en bovendien kon het ook best een sjieke naam zijn voor Legal & Consultancy-dienstverlening. Al snel groeide de blog uit tot een echt bedrijf en hielp ik verschillende vrouwelijke ondernemers met juridische- en business gerelateerde vraagstukken.

Inmiddels bestaat IVY LOISE alweer ruim twee jaar en ben ik heel blij met het resultaat tot nu toe. Het label Legal & Consultancy loopt goed: de opdrachten blijven binnenkomen en er zijn inmiddels vier dames die voor IVY LOISE bloggen. Daarnaast blog ik zelf voor SmartUp Netwerk en ben ik ambassadeur van The Goaldiggers Club. Oh ja, en ik werk drie dagen per week als bedrijfsjurist bij Mercedes-Benz, waar ik inhoudelijk enorm veel leer en mij persoonlijk verder kan ontwikkelen. Terugkijkende op de afgelopen jaren realiseerde ik mij dan ook: ik ben een blij mens! En dus nam ik mij voor om het iets rustiger aan te gaan doen…

DE GROTE ‘MAAR’…

… Maar toch speelde er een vraag in mijn hoofd die mij maar niet losliet, namelijk: hoe bouw ik een merk dat groter is dan mijzelf? Want de Legal & Consultancy dienstverlening is leuk en daar verdien ik ook een lekker extra zakcentje mee, maar als ik niet werk, dan komt er ook geen brood op de plank. Vooral in de juridische branche kan dat best voor wat pieken en dalen in je maandelijkse budget zorgen. En dat gaf mij als ondernemer toch niet zo’n comfortabel gevoel. Tijd dus om eens na te gaan denken over een nieuw business model, waarbij de afhankelijkheid van mij als persoon een stuk minder is, maar waarmee ik wel wat meer financiële zekerheid kan creëren.

Net zoals ik ooit met Legal & Consultancy ben begonnen, pakte ik een vel papier en begon ik te ‘mindmappen’. Woorden die ik opschreef waren: producten, geen afhankelijkheid van mijzelf, iets ontwikkelen, geautomatiseerde processen, zakenvrouwen… Daarnaast moest het iets zijn wat bij mij als persoon paste, maar ook iets wat paste bij de levensfase waar ik nu in zit. Want zoals ik hierboven al aangaf, probeer ik naast het harde werken, ook wat meer te ontspannen en te genieten van mijn privéleven. In de volksmond ook wel de ‘work-life balance’ genoemd ;). Uit de mindmap kwam een goed idee, maar door de verhuizing, mijn nieuwe baan bij Mercedes en mijn goede voornemen om het wat rustiger aan te doen, kwam dit plan op een laag pitje te staan. Totdat ik mijn eerste stappen bij Mercedes zette: want wat is het ontzettend gaaf om voor zo’n groot merk te mogen werken! En hoe bijzonder is het, dat dit soort grote en internationale bedrijven bestaan?

DAAR GING IK WEER!

Het ondernemershart ging wederom sneller kloppen en ik kreeg weer de wereld aan ideeën! Inmiddels had ik ook wat meer tijd, een leuk startkapitaal opgebouwd met Legal & Consultancy én een gezonde portie aan (ondernemers)ervaring opgedaan. Dus waarom zou ik niet alsnog gaan voor mijn nieuwe idee? En daarmee antwoord geven op die ene brandende vraag: hoe bouw ik een merk dat groter is dan mijzelf?

Ondertussen zat ik ook niet helemaal stil en zette ik samen met mijn stagiaire Mariah kleine stapjes in het uitwerken van ons nieuwe idee. Inmiddels hebben we heel wat werk verzet en vele hobbels overwonnen. We zijn nu dan ook op het punt aangekomen dat het product (it’s still a secret) uit Italië binnen is, de bouw van de webshop in de laatste fase zit, de juridische documenten (in het Engels wel te verstaan) klaar zijn en de designer de laatste hand legt aan het ontwerp van de verpakking. Daarmee zitten we in de laatste fase van het project en kunnen wij binnenkort ons nieuwe label presenteren! Ben jij benieuwd naar hoe dit er uit gaat zien? Blijf ons dan vooral volgen! En één ding is in ieder geval zeker, wij gaan (in balans) voor The Next Level!

Mijn naam is Annelien Schuldink en ik ben jurist en ondernemer. In 2016 heb ik, naast mijn baan, IVY LOISE opgericht. Mijn doel met IVY LOISE is om de kennis en ervaring die ik heb opgedaan op het gebied van carrière en ondernemerschap te delen. Zo kan ik een positieve bijdrage leveren aan de zelfstandigheid en onafhankelijkheid van de ambitieuze en ondernemende vrouwen om mij heen.

Share This