Ondernemen is prioriteiten stellen en keuzes maken. Toch is dat vaak lastig. Er komen veel kansen en aanbiedingen voorbij en vaak zit je zelf ook vol met ideeën. De verleiding om alles aan te grijpen is groot en veel ondernemers doen dit ook. Toch zijn dit ook vaak de ondernemers die worstelen met het bereiken van zakelijk succes. Deze ondernemers hebben onvoldoende focus, terwijl dat een belangrijke voorwaarde is om doelen te behalen. Wordt jou wel eens de vraag gesteld ‘wat doe jij nou eigenlijk precies’? Dan is de kans groot dat je de focus in je werkzaamheden verloren bent.

Een aantal jaren terug werd mij deze vraag ook gesteld en achteraf gezien was dat een belangrijk signaal. Er zat onvoldoende lijn in de koers van de organisatie en dat zag je terug in mijn werk. Dit werd veroorzaakt doordat we als bedrijf alle kansen die voorbij kwamen aangrepen, waardoor het werk onoverzichtelijk werd en de focus verloren ging. Inmiddels hebben we een duidelijke visie ontwikkeld en is de focus terug. Het resultaat? Blije en gemotiveerde medewerkers, tevreden klanten en een succesvolle organisatie!

TIPS

Van deze ervaring heb ik geleerd dat het een grote valkuil kan zijn als je op alles ingaat wat voorbij komt en je niet structureel met je eigen plannen bezig bent. Daarom is het belangrijk om zowel in je bedrijf, als in je werkzaamheden, de focus te behouden. Maar hoe doe je dat? En hoe zorg je ervoor dat je je niet laat afleiden? Hieronder mijn tips:

  • Zorg dat je duidelijke doelen hebt en dat je weet wat je uiteindelijk wilt bereiken;
  • Vraag je bij iedere kans of aanbieding die voorbij komt af: past dit binnen mijn eigen planning en de doelen die ik wil behalen?;
  • Als het antwoord op deze vraag ‘nee’ is, durf hier dan ook voor in te staan en leer om kansen of aanbiedingen af te slaan;
  • Neem beslissingen bewust en zeg niet direct overal ‘ja’ op;
  • Handel altijd zakelijk en motiveer je beslissingen goed. De ander zal daar uiteindelijk alleen maar respect voor hebben.

Een mooi voorbeeld van iemand die heel bewust haar eigen koers vaart én daardoor zakelijk succes heeft bereikt is Negin Mirsalehi: één van de grootste bloggers van Nederland. Bekijk de volgende video van Negin, waarin ze uitlegt hoe zij haar zakelijke beslissingen neemt en laat je inspireren!

Zijn er onderwerpen die je graag voorbij ziet komen? Of heb je vragen? Laat het me dan weten en stuur een mail naar info@ivyloise.com.

 

Tot volgende week!

Bron: YouTube – Emerce eDay 2016

Mijn naam is Annelien Schuldink en ik ben jurist en ondernemer. In 2016 heb ik, naast mijn baan, IVY LOISE opgericht. Mijn doel met IVY LOISE is om de kennis en ervaring die ik heb opgedaan op het gebied van carrière en ondernemerschap te delen. Zo kan ik een positieve bijdrage leveren aan de zelfstandigheid en onafhankelijkheid van de ambitieuze en ondernemende vrouwen om mij heen.

Share This