Als je aan een nieuwe baan begint of je besloten hebt om voor jezelf te beginnen, dan wil je alles het liefst in één keer goed doen. Vooral wij vrouwen vragen veel van onszelf en leggen de lat vaak hoog. Perfectionisme zal ik het maar noemen… ;). Perfectionisme kan een goede drijfveer zijn om je doelen te behalen, maar het kan er ook voor zorgen dat je er juist het tegenovergestelde mee bereikt.

Toen ik drie jaar geleden aan mijn eerste baan begon, had ik deze goede voornemens ook. Ik nam mezelf voor om alleen die dingen te doen waar ik 100% achterstond, zodat het mij niet zou gebeuren dat ik ‘fouten’ moest maken. Maar al snel kwam ik erachter dat je niet alles zelf in de hand hebt; soms gaan dingen nu eenmaal zoals ze gaan. Ook durfde ik niet altijd op mezelf te vertrouwen en maakte ik andere keuzes dan ik vooraf zou denken. Terugkijkend denk ik dat ik vooral onzeker was: wanneer deed ik het goed? En wanneer was een beslissing goed? Daar kwam nog eens bij dat ik starter was en eigenlijk alles nog moest leren. Nu weet ik dat ik simpelweg niet altijd in staat was om de juiste keuzes te maken en om alles perfect te doen. Dat is namelijk niemand. Toch blijft dat moeilijk te bevatten voor een rasechte perfectionist zoals ik ;).

Mijn goede voornemens stonden in het kader van carrière maken. Ik wilde leren, avontuur en successen behalen, en dan ook het liefst allemaal tegelijk. Tijdens het sollicitatiegesprek voor mijn huidige baan werd mij gevraagd: waar zie jij jezelf over vijf jaar en wat wil je dan bereikt hebben? Mijn antwoord was dat ik iets wilde neerzetten waar ik met trots op terug kon kijken en waarmee ik echt van betekenis kon zijn. Grote dingen doen, waarbij ik werd uitgedaagd en kon klimmen: dat was voor mij carrière maken! Toch bleek dit makkelijker gezegd dan gedaan. Successen boek je niet zomaar en om te leren, moet je nu eenmaal fouten maken.

Op dit moment wil ik geen carrière meer maken. Ik wil genieten van mijn carrière. Ik ben op een punt beland waarbij ik het mezelf niet meer kwalijk neem dat ook ik fouten maak. En wat zijn dan eigenlijk fouten? Inmiddels kan ik deze zogenaamde (eigen gecreëerde) fouten zien als ervaring en juist die ervaring heeft ervoor gezorgd dat ik zelfvertrouwen heb gekregen. Ik ben nu een stuk minder kritisch op mezelf en word niet meer geremd door mijn eigen perfectionisme. Het resultaat? Ik bereik veel meer én ik ben er trots op!

Over een week ben ik precies drie jaar in dienst. In 2014 begon ik mijn carrière als Contract Manager en begin 2016 werd ik lid van het Management Team. Samen met mijn MT-collega’s heb ik het bedrijf geherstructureerd en opnieuw opgebouwd. Daarnaast ben ik in 2016 ook met mijn eigen bedrijf begonnen. Aangezien ik ruim de tijd heb gehad om fouten te maken (uhm, ervaring op te doen…), heb ik besloten om iedere maand een persoonlijke carrière- of ondernemerstip met je te delen. Zo kun jij van mijn ervaringen leren en de tips meenemen in je eigen job. Dat neemt natuurlijk niet weg dat ook jij het jezelf moet gunnen om fouten te maken, want juist deze fouten gaan er dus voor zorgen dat je doelen bereikt!

 

Tot volgende week!

Mijn naam is Annelien Schuldink en ik ben jurist en ondernemer. In 2016 heb ik, naast mijn baan, IVY LOISE opgericht. Mijn doel met IVY LOISE is om de kennis en ervaring die ik heb opgedaan op het gebied van carrière en ondernemerschap te delen. Zo kan ik een positieve bijdrage leveren aan de zelfstandigheid en onafhankelijkheid van de ambitieuze en ondernemende vrouwen om mij heen.

Share This