Als je een bedrijf wilt starten in het buitenland, is het vaak een uitdaging om zaken in goede banen te leiden. Zo kun je te maken krijgen met tijdsverschil, een andere cultuur en natuurlijk een andere taal. Om dan nog maar niet te spreken over de verschillende partijen die op afstand aangestuurd moeten worden. Daarom is het belangrijk om vooraf goed na te denken of je de stap naar het buitenland wilt zetten. Want wat zijn redenen om een bedrijf in het buitenland op te richten? En waar begin je?

WAAROM EEN BEDRIJF IN HET BUITENLAND?

Er kunnen verschillende redenen zijn om een bedrijf in het buitenland te starten. Zo kan het zijn dat je thuismarkt verzadigd is en je op zoek bent naar nieuwe afzetmarkten, je meer omzet wilt genereren of omdat je verwacht dat het product ook in het buitenland aan zal slaan. Daarnaast kunnen er ook persoonlijke redenen zijn, bijvoorbeeld omdat je graag naar het buitenland wilt verhuizen of omdat je een onverwachte aanvraag uit het buitenland krijgt waar je graag aan wilt voldoen.

EEN GOEDE VOORBEREIDING

Onderschat een goede voorbereiding niet, want een business in het buitenland kent veel valkuilen! Voorbereiden kan op twee manieren; voordat je vertrekt of terwijl je al in het buitenland woont. Vooral in het eerste geval is het belangrijk om te onderzoeken welke type onderneming je wilt starten, wat de regels op de buitenlandse markt zijn en of er überhaupt behoefte is aan je product of dienst. Woon je al in het buitenland en besluit je terwijl je daar woont om een bedrijf te starten, dan heb je hier vaak al een beter beeld bij.

WAAR BEGIN JE?

Als je het besluit genomen hebt om een buitenlands bedrijf te starten, adviseer ik je om een lokale adviseur in de arm te nemen die je op weg kan helpen. Ook is het handig om te gaan praten met mensen die in dezelfde situatie zitten of hebben gezeten. Zij kunnen je vaak helpen en samen met jou kijken of je stappen in het proces mist. Daarnaast is het ook zeker een aanrader om op het internet te kijken naar interessante websites met handige tips en informatie. Vaak hebben lokale instanties de formulieren om je bedrijf aan te melden kant en klaar op hun website staan en dat scheelt je een hoop uitzoekwerk.

Hieronder heb ik mijn belangrijkste tips alvast voor je op een rijtje gezet:

 • Verdiep je in het land waar je jouw bedrijf wilt vestigen
 • Check de lokale wetten en regels voor bedrijfsvestiging
 • Kies een rechtsvorm
 • Registreer je bedrijf bij de lokale autoriteiten
 • Bekijk de fiscale gevolgen
 • Ga na of er diploma’s en/of beroepseisen gelden
 • Regel de benodigde vergunningen en visa
 • Bekijk de mogelijkheden voor financiële steun
 • Kijk (indien van toepassing) of je voldoet aan de IMVO voorwaarde voor subsidies en financiering
 • Regel een backoffice en/of een vaste adviseur
 • Zorg voor een (internationaal) online boekhoudsysteem

Heb jij een bedrijf in het buitenland of ben je van plan binnenkort een buitenlandse onderneming op te richten? Ik ben erg benieuwd. En heb je vragen? Stel ze gerust, want ik help je graag op weg!

Mijn naam is Sharita Raktoe, ik ben jurist en heb een eigen trustkantoor op Curaçao. In 2008 ben ik afgestudeerd aan de Universiteit van Leiden en vervolgens ben ik aan de slag gegaan bij een ANT Trust Kantoor in Amsterdam. Terwijl ik daar werkte kwam ik een vacature tegen voor een baan als advocaat-stagiaire op Curaçao en die heb ik met beide handen aangegrepen. Toch kroop het bloed waar het niet gaan kon en ben ik uiteindelijk weer terug de trust ingegaan. Na werkzaam te zijn geweest bij verschillende kantoren, ben ik op 4 april 2016 mijn eigen trustkantoor. Sinds april 2017 ben ik weer vaker in Nederland om, naast de juridische werkzaamheden, ook mijn zakelijke netwerk en mijn bedrijf uit te breiden.

Share This