Een bedrijf oprichten is één, er een succes van maken is een tweede. Maar wat zijn belangrijke succesfactoren bij het oprichten van een bedrijf? En hoe slagen startende ondernemers erin om een bedrijf binnen no-time te laten groeien? Zelf zoek ik al jaren naar het antwoord op deze vragen. Daarom ben ik altijd erg nieuwsgierig geweest naar de verhalen van andere ondernemers. In eerste instantie dacht ik nog: misschien is het een kwestie van geluk? Of misschien kan je alleen succesvol zijn als je een goed gevulde bankrekening hebt? Inmiddels weet ik wel beter. Al heb je een rijke papa als investeerder of een tuin vol met klavertjes vier: als je niet logisch nadenkt en niet efficiënt werkt, dan wordt het niks!

In mijn zoektocht naar ‘het geheim van succesvol ondernemen’ heb ik een aantal factoren ontdekt die in grote mate het succes van een bedrijf bepalen. En natuurlijk heb ik deze vanaf dag één toegepast op IVY LOISE. Maar welke factoren zijn dit? En zijn deze factoren ook inderdaad succesfactoren? Wat mij betreft wel! Daarom deel ik ze graag met je in de blog van deze week!

1: Kies een duidelijke doelgroep: typ ‘een bedrijf starten’ in op Google en één van de eerste tips die je krijgt is: bepaal een duidelijke doelgroep. Zo gezegd, zo gedaan! Ik richtte mij alleen op ambitieuze vrouwen, tussen de 20 en 45 jaar. Vervolgens communiceerde ik dit op mijn online kanalen en probeerde ik ook qua uitstraling aansluiting te zoeken bij mijn doelgroep. Hierdoor trok ik vanzelf de juiste opdrachtgevers aan. Daarnaast zocht ik mijn doelgroep actief op, bijvoorbeeld door naar netwerkevents toe te gaan.

2: Neem een beheersbaar risico: doordat ik mijzelf een vast bedrag gaf om mee te werken, was mijn risico inzichtelijk en dus beheersbaar. Ik wist precies wat ik uit kon geven. Daarnaast had ik natuurlijk een baan. Dat gaf financiële zekerheid, maar ook de rust en de ruimte om iets op te bouwen. Ik ben alleen in plaats van 40 uur, 36 uur gaan werken. Zeg dus nooit zomaar je baan op en denk goed na voordat je echt stappen gaat zetten!

3: Ga verstandig met je geld om: ik vroeg mensen om mij heen mij tegen een vriendenprijsje of een etentje te helpen. Zo heeft een kennis mijn website gemaakt, een vriendin mijn logo en de foto’s en hielp een andere vriendin mij met mijn administratie. Dat scheelde niet alleen in de kosten, maar het was ook nog eens erg leuk om samen bezig te zijn! Daarnaast moest ik voor bijna alle events waar ik naar toe ging betalen. Daarom was ik erg kritisch en was het een soort voorwaarde dat een event ook iets moest opleveren.

4: Verzamel de juiste mensen om je heen: ik verzamelde mensen om mij heen die in mij geloofden, die mij wilde helpen en die mij konden adviseren. Zo had ik bijvoorbeeld totaal geen verstand van financiële zaken en wist ik niet van welke fiscale regelingen ik gebruik kon maken. Gelukkig had ik deze mensen wel in mijn omgeving. Daarnaast is een sparringspartner voor mij onmisbaar. Zo is mijn vriend bijvoorbeeld ook ondernemer. Door regelmatig met hem en met andere ondernemers te sparren, blijf ik scherp.

5: Stel haalbare en reële doelen: ik stelde haalbare en reële doelen. En dat is volgens mij een belangrijke voorwaarde om succesvol te zijn. Kijk kritisch naar wat je kan en zet altijd klein stapjes om je doelen te bereiken. Verder is mijn business model eenvoudig en flexibel en heb ik weinig vaste kosten en verplichtingen. Dat maakt dat ik deze kleine stapjes ook kán zetten en elke dag kan beslissen of ik wel of niet aan IVY LOISE werk. Naast een vaste baan en een sociaal leven is dat natuurlijk wel zo fijn.

6: Werk hard, maar vooral efficiënt: ik werk ’s ochtend voordat ik naar mijn werk ga, ’s avonds als ik terug kom en soms zelfs in het weekend. Een strakke planning en goede to-do lijstjes zijn daarbij voor mij onmisbaar. Een tip: plan ook ruimte in voor onverwachte dingen en natuurlijk voor ontspanning!

7: Doe het niet voor het geld: geld verdienen was nooit mijn primaire doel. Ik heb altijd vanuit een passie aan IVY LOISE gewerkt en ik doe iets wat ik echt leuk vind. Doe je dat niet? Dan ga je het nooit volhouden. Voor mij zal plezier in mijn werk dan ook altijd het belangrijkste blijven!

8: Neem de tijd en geef niet op: een bedrijf opbouwen doe je niet in een dag. Ik heb mijzelf nooit de druk opgelegd dat IVY LOISE een succes moest worden. Dat zorgde ervoor dat ik er redelijk onbevangen in kon staan. Vooral in het begin denk ik dat het belangrijk is om rustig aan te doen en mensen aan je bedrijf te laten wennen. Daarnaast heb ik mijzelf nooit uit het veld laten slaan: wat er ook gebeurde, ik heb altijd doorgezet!

9: Zorg dat je ervaring hebt: in mijn functie als bedrijfsjurist en MT-lid heb ik veel meegemaakt. Dat zorgde ervoor dat ik mijn werk niet altijd even leuk vond. Toch bleek dit achteraf de beste leerschool. Ik leerde dat het oké was om fouten te maken en dat zorgde er juist voor dat ik ervaring opdeed. Uiteindelijk heeft het mij niet alleen verder gebracht, maar ben ik ook trots op wat wij als team hebben neergezet!

10: Geniet! Een mooie uitspraak van Sophia Amoruso is: “als je met de finish in zicht begint, mis je alle leuke dingen onderweg!” En zo is het ook! Alleen maar bezig zijn met het behalen van je doelen is niet leuk en geeft ook geen voldoening. Ondanks dat ik dit zinnetje altijd in mijn hoofd heb, heb ik achteraf toch te weinig genoten. Daarom geef ik het jou als tip mee: geniet van de oprichting van je bedrijf en vier je successen altijd! Het maakt niet uit hoe groot of klein ze zijn, jij en je bedrijf zijn het waard!

 

Dit was alweer de laatste blog van dit jaar. Voor nu fijne feestdagen toegewenst en tot volgende jaar!

Liefs Annelien

 

Mijn naam is Annelien Schuldink en ik ben jurist en ondernemer. In 2016 heb ik, naast mijn baan, IVY LOISE opgericht. Mijn doel met IVY LOISE is om de kennis en ervaring die ik heb opgedaan op het gebied van carrière en ondernemerschap te delen. Zo kan ik een positieve bijdrage leveren aan de zelfstandigheid en onafhankelijkheid van de ambitieuze en ondernemende vrouwen om mij heen.

Share This