In de blog van deze week vertel ik hoe ik de passie in mijn werk terugvond en tegelijkertijd een wens in vervulling liet gaan.

Zoals je misschien weet ben ik van jongs af aan gefascineerd geweest door het ondernemerschap en liet ik mij graag inspireren door succesvolle zakenvrouwen. Ik heb dan ook altijd de wens gehad om een keer iets voor mijzelf te beginnen. Er was alleen één probleem: ik had geen idee hoe ik dit aan moest pakken. Na mijn rechtenstudie ben ik dan ook als Contract Manager in loondienst aan de slag gegaan.

Ik was niet altijd even gelukkig met mijn baan. Daarom heb ik een paar keer gesolliciteerd naar een andere baan, maar de markt voor startende juristen was slecht en ik werd nergens aangenomen. Daardoor raakte ik gefrustreerd en was ik erg zoekende: waar word ik nou echt gelukkig van? En waar haal ik energie uit?

In diezelfde periode kreeg ik van vrouwen uit mijn omgeving steeds vaker (juridische) vragen op het gebied van carrière en ondernemerschap. Vaak was de drempel om advies in te winnen hoog en ik miste de mogelijkheid om op een laagdrempelig wijze (juridische) vragen te stellen. Ook merkte ik dat er steeds meer vrouwen waren met een goed idee voor een eigen bedrijf, maar die net als ik niet wisten waar ze moesten beginnen.

Ik wilde graag met deze vrouwen in contact komen. Enerzijds omdat ik mij graag wilde omringen met vrouwen die dezelfde ambities hadden als ik, anderzijds omdat ik deze vrouwen met mijn inmiddels opgedane kennis en ervaring kon helpen.

Op een vrijdagmiddag besloot ik een vel papier te pakken, mijn naam in het midden te zetten en daaromheen allemaal punten op te schrijven die voor mij belangrijk waren. Zo schreef ik op: kennis en ervaring delen, schrijven, juridisch inhoudelijk bezig zijn, mensen helpen en adviseren, creatief bezig zijn, in contact komen met ambitieuze vrouwen en het ondernemerschap in het algemeen. Ik wilde iets creëren waarin dit allemaal samenkwam en waar ik hobbymatig mee aan de slag kon.

Hoe het begon:

First things first: toestemming op mijn werk. Dat kreeg ik gelukkig! Vervolgens besloot ik om 5000 euro van mijn spaarrekening beschikbaar te stellen, hier moest ik het mee doen. Ik opende een bankrekening, schreef mijzelf in bij de KvK, liet foto’s maken en richtte een website op. Dan had ik in ieder geval een label waaronder ik kon handelen, een eigen platform. Ik begon met het schrijven van blogs over legal en business, in de hoop daar bereik en naamsbekendheid mee te creëren.

Mijn website was nog niet live of ik werd uitgenodigd voor een netwerkevent. Hierdoor bleek al snel hoe belangrijk het is dat je zichtbaar bent. Ik besloot om naar het event toe te gaan. Daar vertelde ik wie ik was en wat ik deed, en nog diezelfde avond had ik mijn eerste opdracht te pakken: algemene voorwaarden maken! In eerste instantie schrok ik hier van; “dus dit is wat mensen van mij verwachten? Oh ja, ik ben natuurlijk ook jurist!” Snel maakte ik offerte templates en algemene voorwaarden en sloot ik een verzekering af. Ik moest natuurlijk wel professioneel overkomen.

Ik stemde mijn diensten af op de behoefte in de markt:

Het vermoeden dat er behoefte was naar mijn dienstverlening, werd hiermee bevestigd. Snel breidde ik mijn website uit en zette ik volledig in op Legal & Consultancy dienstverlening, natuurlijk gericht op vrouwen. Op dat moment stelde ik mij gelijk een nieuw doel: ik wilde mijn investering binnen een jaar na live gang (21 februari 2016) terugverdienen.

Hoe ik dit doel heb bereikt:

Ik ging regelmatig naar netwerkevents toe. Ook bleef ik wekelijks een blog schrijven en probeerde ik mijn social media kanalen bij te houden. Zo kwam ik met veel ondernemende vrouwen (en dus potentiele opdrachtgevers) in contact. Naast dat ik het erg leuk vond om te doen, haalde ik hierdoor ook steeds meer opdrachten binnen. Deze opdrachten bestonden uit het maken van algemene voorwaarden, contracten en uit algemene adviesvraagstukken. Dit ging uiteindelijk zo goed, dat ik mijn doelstelling inmiddels heb behaald en mijn investering binnen een jaar heb terugverdiend!

Ik vond mijn passie terug:

En dat is natuurlijk nog veel belangrijker! Ik doe echt iets wat ik leuk vind en waar ik blij van word. Hierdoor kreeg ik weer plezier in mijn werk en dus óók in mijn baan. Ik kreeg de kans om door te groeien naar de functie van Bedrijfsjurist en werd lid van het Management Team. Door de kennis en ervaring die ik met IVY LOISE heb opgedaan, zie ik ook binnen dit bedrijf weer volop kansen. En dat maakt het voor mij een echte win-win!

Ik geloof er sterk in dat alles in het leven om een reden gebeurd. Schijnbaar moest ik dit ervaren, om in te zien dat je altijd in kansen moet denken. Natuurlijk moet je die kansen creëren, maar als je beseft dat jij degene bent die de regie in handen heeft, dan is het alleen nog maar een kwestie van doen!

 

Wat de succesfactoren van IVY LOISE zijn? Dat vertel ik je in de laatste blog van dit jaar!

 

Mijn naam is Annelien Schuldink en ik ben jurist en ondernemer. In 2016 heb ik, naast mijn baan, IVY LOISE opgericht. Mijn doel met IVY LOISE is om de kennis en ervaring die ik heb opgedaan op het gebied van carrière en ondernemerschap te delen. Zo kan ik een positieve bijdrage leveren aan de zelfstandigheid en onafhankelijkheid van de ambitieuze en ondernemende vrouwen om mij heen.

Share This