Als een werkgever van mening is dat een werknemer iets heeft gedaan wat niet door de beugel kan, zoals te laat komen of een onterechte ziekmelding, dan kan hij hiervoor een waarschuwing geven. Dit kan een simpele mondelinge waarschuwing zijn, maar de werkgever kan ook een officiële waarschuwing geven. Een officiële waarschuwing is een schriftelijke waarschuwing, die wordt opgenomen in het personeelsdossier van de werknemer. Krijg je een officiële waarschuwing? Dan is het voor het behoud van je baan belangrijk dat je hier serieus mee om gaat. Meerdere waarschuwingen kunnen een werkgever namelijk het recht geven om jou te ontslaan. Maar wat moet je doen als je een officiële waarschuwing krijgt? En is één officiële waarschuwing voldoende reden voor ontslag?

SCHRIFTELIJK REAGEREN

Als je een officiële waarschuwing krijgt dan is het belangrijk dat je hier op reageert. Zo voorkom je dat je werkgever eenzijdig een negatief dossier tegen je opbouwt. Reageer het liefst schriftelijk, bijvoorbeeld via een (aangetekende) brief of via een e-mail met ontvangstbevestiging, en houdt hierbij rekening met de volgende punten:

  • Geef aan met welke punten uit de waarschuwing je het wel en niet eens bent:
  • Onderbouw de punten in je brief met goede argumenten;
  • Blijf zakelijk en positief;
  • Vraag of je werkgever jouw reactie ook opneemt in het personeelsdossier.

Bewaar de stukken vervolgens goed, want misschien heb je ze later nog nodig als bewijsmateriaal.

HANDTEKENING

In de meeste gevallen zal je werkgever je vragen om een handtekening te zetten onder de officiële waarschuwing. Ben je het niet eens met de waarschuwing? Dan is het belangrijk dat je het document niet tekent. Door ondertekening ga je namelijk akkoord met wat de werkgever heeft opgeschreven. Wat je wel kunt doen is tekenen voor gezien. In dat geval zet je naast je handtekening: ‘voor gezien, niet akkoord’.

ONTSLAG

Eén officiële waarschuwing zal meestal niet voldoende zijn voor ontslag. Een waarschuwing is namelijk gericht op verbetering van het gedrag van de werknemer. Daarnaast is de gedraging die leidt tot een officiële waarschuwing vaak onvoldoende reden voor een ontslag op staande voet. Wel kan de werkgever in de waarschuwing aangeven dat bij herhaling ontslag op staande voet volgt.

Daarnaast kan een werkgever met een officiële waarschuwing een (ontslag)dossier opbouwen. Zo’n dossier is belangrijk als je werkgever een ontslagvergunning wil aanvragen bij het UWV of als hij je contract wil laten ontbinden door de rechter. Overigens zal de werkgever met een goed verhaal én een dik dossier moeten komen, willen de officiële waarschuwingen leiden tot ontslag.

Heb jij een officiële waarschuwing ontvangen, maar wil je toch graag je baan houden? Stuur dan een mail naar info@ivyloise.com en wij gaan samen aan de slag met het opstellen van een reactie!

 

Tot volgende week!

Mijn naam is Annelien Schuldink en ik ben jurist en ondernemer. In 2016 heb ik, naast mijn baan, IVY LOISE opgericht. Mijn doel met IVY LOISE is om de kennis en ervaring die ik heb opgedaan op het gebied van carrière en ondernemerschap te delen. Zo kan ik een positieve bijdrage leveren aan de zelfstandigheid en onafhankelijkheid van de ambitieuze en ondernemende vrouwen om mij heen.

Share This