Mariah is de vriendin van mijn (aangetrouwde) neef, geboren in Texas en opgegroeid in Duitsland. Een meid met veel dromen en ambities, maar door een onstabiele thuissituatie de afgelopen jaren erg zoekende geweest. Wie ben ik? Wat wil ik? En hoe volg je je hart als er weinig mensen zijn die jouw supporten in het maken van eigen keuzes? Eén ding wist ze wel: ze had ruimte nodig! Daarom verhuisde ze in 2014 naar Nederland en werkt ze sindsdien hard om hier haar leven op te bouwen. 

In april van dit jaar spraken Mariah en ik af om samen te eten en eens bij te kletsen. Door alles wat ze had meegemaakt, vertelde ze dat ze zowel zakelijk als privé inmiddels een beetje vastliep. Op de vraag wat zou je nu het liefste willen? had Mariah een duidelijk antwoord: ik wil graag in contact komen met ambitieuze en ondernemende vrouwen, ter inspiratie, maar ook omdat ik de ambitie heb om ooit een eigen onderneming te starten. En dan ben je bij IVY LOISE natuurlijk aan het juiste adres! Inmiddels ondersteunt Mariah mij alweer een aantal maanden, dus de hoogste tijd om haar aan jullie voor te stellen!

Vertel, wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Mariah, 22 jaar jong. In 1995 zijn mijn tweelingzus en ik in Round Rock (TX) bij Austin geboren. Mijn Duitse moeder en mijn Amerikaanse vader gingen helaas drie jaar later scheiden. Mijn moeder zag geen toekomst meer in Amerika en trok samen met ons bij mijn opa en oma in.

Waarom ben je naar Nederland verhuisd?

In Duitsland had ik net mijn middelbare school (gymnasium) afgerond. Ik wilde toen graag iets met sport of kunst gaan doen maar kon aan deze droom nog geen invulling geven. Ik was overweldigd van alle mogelijkheden die er waren, maar er nog niet klaar voor om toen al een keuze te maken die een grote invloed op mijn leven zou hebben. Vanuit huis was er een grote druk om die keuze wél te maken en daarom wilde ik ruimte creëren voor mijzelf. Ik zat niet lekker in mijn vel en kreeg elke dag het gevoel dat ik niet voldeed aan de wensen van mijn omgeving. Daardoor kreeg ik sterk de behoefte om mijzelf ergens anders te ontdekken en te ontwikkelen.

Op dat moment kreeg ik een aanbod om voor 3 maanden in Utrecht te komen werken als inwonende Au-pair. Fantastisch dacht ik, nu valt alles op z’n plek! De keuze was snel gemaakt. Vanaf september 2014 paste ik 3-4 dagen per week op en werkte ik 2 dagen per week in het restaurant van de moeder van mijn oppaskindje. Ik had het erg naar mijn zin en zag dat ik hier veel nieuwe dingen kon leren. Na die drie maanden besloot ik om in Nederland te blijven en vroeg ik een Duitse vriend om een huisgenoot in Utrecht te zoeken.

Hoe heb je dat ervaren?

Als ik nu terug kijk, dan besef ik me dat ik er iets te makkelijk over heb gedacht. Het is toch een compleet ander leven, een andere taal en andere mensen. Ik ben erg conservatief opgevoed en leefde altijd erg beschermd. Toen ik net naar Nederland kwam heb ik alles over mij heen laten komen en mij mee laten slepen in wat ‘de rest’ goed vond. Ik zocht bevestiging en zekerheid in anderen en niet in mijzelf. Zo ben ik ook opgevoed: volg anderen en pas je aan, dat is veilig! Ondanks dat wilde ik toch mijn eigen keuzes maken en wist ik dat dit iets was wat ik moest leren. En ja, daar hoort ook bij dat je soms terugkijkt en denkt: was dat wel zo handig?

Hoe was het om de Nederlandse taal te leren?

De taal leren vraagt veel geduld, ben ik achter gekomen. In het begin neem je automatisch een minder actieve rol aan in een gesprek. Je bent voornamelijk bezig met luisteren en begrijpen van wat er gezegd wordt. Eerst kon ik mijzelf niet uiten op de manier zoals ik graag wilde. Ik wilde zo snel mogelijk mee kunnen praten en mee kunnen discussiëren, het gevoel hebben begrepen te worden en te kunnen begrijpen.

De Nederlandse taal heb ik voornamelijk geleerd door het leven en door het te durven spreken. Het vraagt zeker veel discipline en doorzettingsvermogen, maar daardoor heb ik wel, zonder opleiding, het Nederlands Staatsexamen afgelopen jaar kunnen halen. Dat voelde erg fijn en gaf mij de bevestiging dat je alles kunt bereiken als je maar echt wilt. Uiteraard kom ik tot op heden nog woorden tegen die ik niet ken, maar dat is niet erg. Ik blijf graag leren.

Heb je veel ondersteuning gehad of heb je juist alles zelf moeten doen?

Ja en nee. Ik ben zelf erg leergierig en hecht veel waarde aan zelfstandigheid en het uitdagen van mijzelf. Daarom probeerde ik vaak alles eerst zelf op te lossen en uit te zoeken. Ergens ben ik waarschijnlijk ook wel te trots geweest om toe te geven dat het nogal veel was wat er op me af kwam. Mijn familie probeerde op hun manier altijd wel ondersteunend te zijn, maar mijn thuissituatie was niet echt stabiel en daarnaast kwam mijn kijk op de wereld niet helemaal overeen met die van mijn familie. Dat maakt het lastig om een gesprek over gevoelige onderwerpen aan te gaan en om hulp te vragen als je het nodig hebt.

Wat zijn je dromen en ambities? En waar loop je nu met name in vast?

Een ding wist ik altijd zeker: ik ben creatief en wil dit delen. Daarnaast heb ik ontdekt dat ik technisch goed onderlegd, en autodidact ben. Ik ben eens gaan nadenken over hoe ik dit kan samenvoegen en in welke vorm ik hier uiting aan kan geven. Met wat research en gesprekken met mensen uit verschillende sectoren die overeenkomen met mijn wensen ben ik uitgekomen op grafisch ontwerper. In mijn vrije tijd ben ik inmiddels al flink aan het oefenen en ga ik mij hier verder in ontwikkelen en verdiepen.

Echter zat ik zowel zakelijk als privé een beetje in de knoop. Mijn huidige baan bij een recreatiepark vroeg ook na werktijd al mijn aandacht en een opleiding volgen is om financiële redenen lastig. Ik had het gevoel niet meer te kunnen ontspannen en had amper tijd en energie om mijn droom na te jagen. Hierdoor kreeg ik ook nog lichamelijke klachten en liep ik in alles een soort van vast.

Dat was ook het moment waarop wij afspraken. Omdat ik graag ervaring op wilde doen in het ondernemerschap en jij wel wat hulp kon gebruiken, zagen wij snel kansen om samen te werken. Nu ondersteun ik jou met diverse werkzaamheden, met name op het gebied van marketing en business development.

Wat hoop je bij IVY LOISE (en van mij) te leren?

De samenwerking met IVY LOISE leert mij meer over zelfstandig werken, het uitwerken van projecten en geeft mij inzicht in het voeren van een eigen bedrijf en de verantwoordelijkheden die er bij komen kijken. Uiteraard heb ik bij mijn vorige banen ook al zelfstandig gewerkt, maar dit is toch anders. IVY LOISE is een echte start-up, waardoor ik veel meer kan leren en de kans krijg om (nu al) aan een gaaf project te werken.

Daarnaast krijg ik veel energie van werken met andere zelfstandige vrouwen. Jouw manier van werken inspireert mij om mijn doelen net zo hard na te jagen en open te blijven staan voor nieuwe ideeën en mogelijkheden. Ik heb al erg veel kunnen leren, niet alleen business gerelateerd maar ook privé. Beginnend met handige trucjes om je privéleven te structureren en inzichtelijk te maken, tot aan hoe je een bedrijf moeten managen en onderhouden.

Waar ben je om dit moment mee bezig voor IVY LOISE?

Wij zijn op dit moment bezig met een erg leuk project, voor vrouwen door vrouwen. Jij liet mij zien hoe belangrijk het is om je hart te volgen en je carrière dromen na te jagen, maar leerde mij ook om op privé gebied goed voor mijzelf te zorgen. Het project is vanuit deze visie ontstaan en past heel goed bij mij als persoon én mijn verhaal. Maar hoe het er inhoudelijk uit gaat zien, dat mag ik volgens mij nog niet vertellen… 😉

Fotograaf: Alexander Jost

Mijn naam is Annelien Schuldink en ik ben jurist en ondernemer. In 2016 heb ik, naast mijn baan, IVY LOISE opgericht. Mijn doel met IVY LOISE is om de kennis en ervaring die ik heb opgedaan op het gebied van carrière en ondernemerschap te delen. Zo kan ik een positieve bijdrage leveren aan de zelfstandigheid en onafhankelijkheid van de ambitieuze en ondernemende vrouwen om mij heen.

Share This