Sophie Deckers, 26 jaar en woonachtig in Amsterdam. Ze heeft rechten gestudeerd in Groningen en daarna het typische ‘rechten-pad’ bewandeld. Zo heeft ze haar stages gelopen in de advocatuur en bij de rechterlijke macht en is ze daarna als advocaat aan de slag gegaan. Dat heeft ze alleen niet afgemaakt, want na een jaar in de advocatuur is ze gestopt. Nu heeft ze een eigen bedrijf in iets totaal anders, namelijk in “homemade” interieurbomen, genaamd “Boommade”.

Ik ontmoette Sophie een paar maanden geleden tijdens een event van PayPal en ik was direct geïnteresseerd in haar verhaal. Want om binnen een jaar je baan in de advocatuur op te zeggen voor bomen… dat is toch best een bijzondere en dappere move! Toch deed Sophie het en bewijst ze maar weer dat het nooit te laat is om je passie te volgen!

Wanneer en waarom ben je met je eigen bedrijf begonnen?

Op 1 maart 2018 heb ik Boommade ingeschreven bij de KvK. Ik ben Boommade gestart omdat het voelde als iets dat ik echt wilde doen: een bedrijf opzetten dat bij mij past. Ik had er ontzettend veel zin in! Ik zat eerder niet op de goede plek in de advocatuur, dus ik wilde iets doen waar mijn hart sneller van ging kloppen. In plaats van iets doen omdat het toevallig aansluit bij de studie die je hebt gedaan.

Hoe ben je zo op het (creatieve) idee gekomen om bomen te gaan maken?

Mijn vriend en ik gingen in april (2018) samenwonen, dus ik was veel bezig met ons toekomstige interieur. Interieur is eigenlijk altijd al een hobby van me geweest. Ik veranderde vroeger mijn kamer continue en kon uren Sims spelen (alleen inrichten ;)). Gedurende de verhuisperiode kon ik me weer uren verliezen in interieur. En ik sloeg opvallend vaak plaatjes op van huizen waar een boom in stond. Omdat echte bomen het vaak niet overleven, ging ik op zoek naar alternatieven. Er bestaan natuurlijk al kunstbomen en planten, maar die vond ik vaak te nep en daardoor niet zo mooi. Omdat ik ervan houd om creatief bezig te zijn, besloot ik om zelf een interieurboom te maken. Wel met het stiekeme idee dat als díe boom goed zou uitpakken, ik meer bomen zou gaan maken om die te verkopen.

Vond je het lastig om echt voor je passie te kiezen (en dus de advocatuur achter je te laten)?

Niet per se, omdat het zo natuurlijk ging. Ik vond vooral de periode daarvoor moeilijk, toen ik nog in de advocatuur werkte. Ik was toen zo aan het twijfelen over de advocatuur, over mijn toekomst, over wat ik wilde en over wat bij mij paste. Boommade is meer gaandeweg een passie geworden. Dat was het op voorhand niet. Het idee Boommade is eigenlijk pas ontstaan toen ik besloten had te stoppen in de advocatuur.

Wat valt je mee en wat valt je tegen in het ondernemerschap?

Wat me ‘meevalt’ is dat ik nu weet dat werken leuk kan zijn! Ik gun die ‘ontdekking’ iedereen. Wat tegenvalt is dat ik alles zelf ‘moet’ doen. Ook de minder leuke klusjes, waar anderen waarschijnlijk beter in zouden zijn. Dat komt overigens omdat ik het moeilijk vind om anderen om hulp te vragen en omdat ik het (op dit moment) liever zelf gratis doe.

Hoeveel dagen per week werk je en hoe je gemiddelde werkdag eruit?

Ik werk fulltime aan Boommade en probeer een normale werkweek aan te houden, met vrij weekend. Het praktische werk voer ik uit in (en rondom) Rotterdam (in de garage van mijn ouders). Denk daarbij aan bomen maken, foto’s schieten, takken zoeken, pakketjes ontvangen en vervoerssystemen maken. Maar werkzaamheden als administratie, website, social media, sales, onderzoek, webinars kijken, (klanten)contact, ect. kan ‘gewoon’ vanuit mijn huis in Amsterdam. Mijn dagen verschillen dus enorm!

Hoe zorg je voor een goede balans tussen werk en privé?

Door een normale werkweek aan te houden en bijvoorbeeld ’s avonds af te spreken met vriendinnen. Het weekend is vaak lekker volgepland, dus dan kán ik niet werken ;).

Wat wil je uiteindelijk graag bereiken met Boommade?

Het lijkt me heel gaaf als Boommade straks een merk is dat mensen kennen. Verder hoop ik er nog veel plezier uit te halen en veel te leren.

Wat is volgens jou dé tip voor (startende) ondernemers?

Begin (al dan niet parttime!) en blijf positief gedurende het proces. Je richt een bedrijfje (als het goed is) op vanuit passie en oprechte interesse, dus hoe geweldig is het dat je de touwtjes in handen hebt genomen en doet waar je gelukkig van wordt? Het is logisch dat je ontzettend veel moet leren en dat niet alles precies gaat zoals je wil. Gun jezelf tijd om te leren. Andere bedrijven zijn ook niet binnen één dag opgebouwd. Om goede moed te houden helpt het mij om bijvoorbeeld oude foto’s terug te kijken. Dan zie ik waar ik destijds mee bezig was en besef ik hoe veel verder ik nu al ben.

 

Naast het verhaal van Sophie ben ik ook helemaal weg van haar bomen, dus binnenkort heb ik niet alleen een interview met Sophie op mijn website, maar ook een echte Sophie Deckers in mijn woonkamer staan ;). Wil jij dat ook? Kijk dan voor meer informatie op: http://boommade.nl

Mijn naam is Annelien Schuldink en ik ben jurist en ondernemer. In 2016 heb ik, naast mijn baan, IVY LOISE opgericht. Mijn doel met IVY LOISE is om de kennis en ervaring die ik heb opgedaan op het gebied van carrière en ondernemerschap te delen. Zo kan ik een positieve bijdrage leveren aan de zelfstandigheid en onafhankelijkheid van de ambitieuze en ondernemende vrouwen om mij heen.

Share This