Marjan Heemskerk is blogger, vlogger, ondernemer, registeraccountant én oprichtster van het bedrijf The Happy Financial. Ruim een jaar geleden (op 16 september 2016 om precies te zijn), kwam de allereerste blog van The Happy Financial online. Wat begon als een hobby om haar creativiteit in kwijt te kunnen, is in korte tijd uitgegroeid tot een echte onderneming.

Marjan heeft nooit de drang gehad om ondernemer te worden. De bedoeling was eigenlijk om wekelijks een leuke blog te schrijven over geldzaken. Zo wilde ze laten zien dat financiën helemaal niet saai of lastig zijn. Maar het aantal lezers steeg snel, heel snel! Door dit onverwachte succes groeide ook de mogelijkheden om van haar allerleukste hobby haar werk te maken. Dat stelde haar tegelijkertijd ook voor een lastige keuze: in loondienst blijven of zelfstandig verder gaan als ondernemer? Afgelopen september hakte ze de knoop definitief door: na bijna tien jaar in de accountancy zei ze haar baan op en ging ze fulltime als ondernemer aan de slag!

Persoonlijk vind ik het succesverhaal van Marjan ontzettend inspirerend! En stiekem is het natuurlijk ook mijn droom om dit pad te gaan volgen. Ik ben dan ook heel nieuwsgierig naar het verhaal achter deze zakenvrouw en dus is het tijd voor een interview!

Vertel! Hoe werd jouw blog in korte tijd zo succesvol?

Ik ben The Happy Financial in september 2016 begonnen omdat ik naast mijn werk als accountant op een creatieve manier bezig wilde zijn. Schrijven was altijd al een soort van passie van mij. Op zoek naar een onderwerp om over te schrijven, dacht ik bij mezelf: ‘Waar wordt nog niet veel over geschreven, vind ik zelf ontzettend interessant én heb ik ook nog eens verstand van?’ Dat werden dus geldzaken.

Ik had zeker niet verwacht dat mijn blog in zo’n korte tijd zo zou uitgroeien. Dat was eigenlijk ook helemaal niet de bedoeling, want het was gewoon mijn hobby. Ik denk zelf dat de groei te danken is aan een paar factoren: ik schrijf over een onderwerp waar nog weinig over geschreven wordt, maar waar wel behoefte naar is. Bovendien schrijf ik echt omdat ik het heel leuk vind om te doen en ik denk dat lezers dat ook zien.

Wat waren je belangrijkste overwegingen om uiteindelijk voor het ondernemerschap te kiezen? En vond je het niet heel spannend om de stap te zetten?

In het voorjaar van 2017 kwam ik erachter dat ik geld kon verdienen met mijn blog. Maar op dat moment zag ik mezelf nog niet als ondernemer. Ik maakte een langetermijn plan om binnen drie jaar wel die stap te kunnen maken. Dat ging ook allemaal iets sneller dan gedacht, want in plaats van drie jaar werden het drie maanden toen ik mijn baan ging opzeggen.

Super eng natuurlijk, want je zegt toch een goedbetaalde en zekere baan met mooie toekomst perspectieven op. Dus daar heb ik zeker goed over nagedacht. Maar aan de andere kant voelde dit zo goed. Ik wist gewoon zeker dat The Happy Financial een succes zou worden en daarom ben ik in het diepe gesprongen.

Je bent nu een paar maanden verder: ben je nog steeds blij dat je de keuze hebt gemaakt?

Ik ben ontzettend blij dat ik deze keuze heb gemaakt! Vooraf had ik allerlei ideeën over hoe mijn leven als ondernemer eruit zou zien. Dat blijkt allemaal niet waar te zijn haha. Het is nog veel afwisselender, chaotischer en mooier dan ik had gedacht. Ik ben ontzettend blij dat ik deze keuze heb gemaakt.

Wat valt je mee en wat valt je tegen in het ondernemerschap?

Waar ik eerst alles in een team deed, ben ik nu alleen verantwoordelijk. Als er dan iets niet goed gaat, is het echt mijn schuld en kan ik daar flink van balen. Op zulke momenten mis ik collega’s met wie ik dit kan bespreken. Aan de andere kant: als het dan goed gaat, gaat het ook echt goed. Ik kan soms letterlijk springen van blijdschap omdat ik een nieuwe opdracht binnen heb gehaald.

Je dalen zijn daardoor veel dieper en je pieken veel hoger. Alles is intenser en dat maakt het zo de moeite waard!

Hoe regel je je eigen financiën, oftewel: hoe zorg je nu voor inkomen? Werk je bijvoorbeeld ook nog als accountant?

Dat was inderdaad de reactie van velen toen ik mijn baan had opgezegd: het meest logische zou zijn om zelfstandig als accountant aan de slag te gaan. Maar dat werk doe ik niet meer. Ik sta nog wel steeds ingeschreven als Register Accountant (RA), maar inhoudelijk is het niet meer mijn werk.

Ik schrijf blogs en maak video’s voor bedrijven die ik promoot via mijn website thehappyfinancial.com en mijn social media kanalen. Ik krijg niet per verkoop of per klik betaald, maar per geleverde blog of video.

Het voordeel voor opdrachtgevers is dat ze via kanalen van The Happy Financial een anders lastig te benaderen doelgroep kunnen bereiken met betrekking tot financiële onderwerpen. Zo kunnen zij hun content op een begrijpelijke en leuke manier overbrengen.

Wat wil je uiteindelijk graag bereiken met je blog / als ondernemer?

Mijn ultieme doel is om de Annemarie van Gaal van onze generatie te worden. Ik wil hierbij zoveel mogelijk mensen bereiken en laten zien dat financiën helemaal niet saai en ingewikkeld zijn.

Aan de ene kant zie ik dit voor me door nog meer video’s te maken, maar op termijn ook door het uitgeven van een boek over financiële onderwerpen.

Staan er de komende tijd nog spannende projecten op de agenda?

Met name video wil ik verder uitbreiden. Ik vind het zo leuk om te doen, dat had ik ook echt niet verwacht. De komende maanden komen er bijvoorbeeld video’s in samenwerking met anderen aan, waarin ik het ga hebben over de work-life balance als ondernemer.

Wat is volgens jou dé tip voor (startende) ondernemers?

Blijven doorzetten! Ondernemer zijn is echt niet altijd makkelijk en leuk. Maar als je blijft doorzetten, als je blijft geloven in jouw doel, dan gaat het lukken.

Dit geldt trouwens niet alleen voor ondernemers, maar ook voor werknemers. Ook dan bepaalt je doorzettingsvermogen een groot deel van je succes.

 

Kijk voor meer informatie over Marjan en The Happy Financial op www.thehappyfinancial.com!

Mijn naam is Annelien Schuldink en ik ben jurist en ondernemer. In 2016 heb ik, naast mijn baan, IVY LOISE opgericht. Mijn doel met IVY LOISE is om de kennis en ervaring die ik heb opgedaan op het gebied van carrière en ondernemerschap te delen. Zo kan ik een positieve bijdrage leveren aan de zelfstandigheid en onafhankelijkheid van de ambitieuze en ondernemende vrouwen om mij heen.

Share This