Netwerken wordt steeds belangrijker, vooral als je op zoek bent naar een baan. Uit cijfers blijkt namelijk dat van de 1,3 miljoen Nederlanders die in 2017 van baan gewisseld zijn, 23% een baan heeft gevonden via netwerken. Zelf vind ik het erg leuk en nuttig om te netwerken. Daarom ga ik vaak naar events zoals lunches, dinners of bijeenkomsten toe. Maar wat is netwerken precies? En hoe doe je dat?

WAT IS NETWERKEN?

Netwerken is het offline en online leggen en onderhouden van contacten voor een bepaald doel. Bijvoorbeeld het delen van kennis, informatie of andere contacten. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt netwerken. Zo kun je oriënterend netwerken, baanwervend netwerken of netwerken ten behoeve van je huidige baan. Door te netwerken kunnen relaties, organisaties en persoonlijke contacten je verder helpen in je werk, je carrière, maar ook in je privéleven. Zo hoor je bijvoorbeeld vaak dat iemand via een connectie zijn of haar droombaan heeft gevonden. Maar ook als je een eigen bedrijf hebt is een goed netwerk onmisbaar.

HOE MOET JE NETWERKEN?

Bij netwerken draait het allemaal om vertrouwen, gunning en wederzijds respect. Daarom is het belangrijk dat je oprecht bent in je communicatie, goed kunt luisteren en bereid bent om eerst te geven en dan pas te nemen. Maar wat moet je juist wel doen? En wat juist niet? Hieronder een aantal do’s en don’ts op een rij!

Do’s

 • Netwerk vooral met mensen waarmee je het goed kunt vinden, alleen dan ontstaan er goede contacten.
 • Wees hulpvaardig en geïnteresseerd en toon oprechte interesse in de ander.
 • Bel je contacten regelmatig of spreek eens af voor een kop koffie.
 • Verleend iemand je een gunst? Bedank diegene daar dan voor, bijvoorbeeld met een bloemetje of een flesje wijn, of doe iets terug.
 • Krijg je een tip waar je zelf niets mee kunt, geef die dan door aan een ander contact.
 • Laat ook van je horen als je niets van de ander nodig hebt.
 • Wees open en eerlijk en probeer niet alleen je eigen belangen voorop te zetten.
 • Wees geduldig! Netwerken leidt over het algemeen niet direct tot een baan of dé ultieme tip. Dit heeft tijd nodig.

Don’ts

 • Netwerk nooit geforceerd: als er van beide kanten interesse is, dan volgt het resultaat vanzelf.
 • Focus je niet alleen op de korte termijn: een contact kan ook juist interessant zijn voor later.
 • Breng geen mensen met elkaar in contact als je twijfelt aan hun motieven. Dit kan schadelijk zijn voor je eigen reputatie.
 • Laat het niet afweten als je een afspraak niet na kunt komen. Communiceer hierover en probeer een nieuwe afspraak te maken.
 • Beschouw hulp van anderen nooit als vanzelfsprekend.
 • Wees niet negatief over je contacten en roddel nooit. Dit schaadt namelijk niet alleen andermans reputatie, maar ook die van jezelf.

Het opbouwen van een goed netwerk kost veel tijd en energie. Toch ben ik van mening dat het die investering meer dan waard is. Met een goed netwerk kom je namelijk niet alleen verder, maar moet je bijna altijd bij de juiste mensen aan tafel kunnen komen! En kies je de juiste events in een branche die je aanspreekt, dan is het eigenlijk altijd een feestje! 😉

 

Tot volgende week!

Bron: Belangrijkste Baanvindkanalen van 2017 AGO / Intelligence Group

Mijn naam is Annelien Schuldink en ik ben jurist en ondernemer. In 2016 heb ik, naast mijn baan, IVY LOISE opgericht. Mijn doel met IVY LOISE is om de kennis en ervaring die ik heb opgedaan op het gebied van carrière en ondernemerschap te delen. Zo kan ik een positieve bijdrage leveren aan de zelfstandigheid en onafhankelijkheid van de ambitieuze en ondernemende vrouwen om mij heen.

Share This