Om te beginnen: je verantwoordelijk voelen is natuurlijk prima, maar dan moet het wel gaan om het nemen van verantwoordelijkheid over de juiste zaken. En nee, het oplossen van problemen van anderen valt daar niet onder (je bent geen wonder-woman en dat hoef je ook niet te zijn). Toch zijn wij vrouwen er goed in: dingen naar ons toe trekken die eigenlijk helemaal niet bij onze problemen, prioriteiten of invloed horen. Herken jij jezelf hierin? Dan kun je wel eens een té groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben, waar je (ondanks dat het iets heel moois is) veel last van kunt krijgen.

Tips om ervoor te zorgen dat ook jíj profijt krijgt van deze fantastische eigenschap? Link in bio!

Tips:

  1. Maak je alleen druk om zaken waar je invloed op hebt en laat de situaties los waar je niets aan kan of wilt doen. Leer accepteren dat dingen soms zijn zoals ze zijn.
  2. Vraag collega’s of anderen om hulp. Zij doen het werk misschien anders, maar dat wil niet zeggen dat zij het slechter doen.
  3. De kans is groot dat je te streng bent voor jezelf, dus vraag je regelmatig af: moet het echt (allemaal nu) gebeuren en moet ik dit doen? Stel geen onrealistische eisen aan jezelf en leg de lat niet te hoog.
  4. Bepaal samen met je collega’s je verantwoordelijkheidsgebied en kader je werkzaamheden duidelijk af. Breng in kaart welke taken prioriteit hebben en hoeveel tijd ze kosten. Neem maatregelen waar nodig en leer ‘nee’ zeggen.
  5. Realiseer je dat nee zeggen tegen een te hoge werkdruk (wel of niet veroorzaakt door te veel verantwoordelijkheidsgevoel) het tegenovergestelde is van falen. Het is voorkomen dat je faalt en laat juist zien dat je capabel en betrouwbaar bent.
Share This