Zelf heb ik er net eentje laten bouwen: een webshop! En ondanks dat ik jurist ben, was ik toch weer verbaasd over alle regels waar je mee te maken krijgt. Deze wet- en regelgeving is met name bedoeld ter bescherming van de consument, omdat de consument bij het sluiten van een overeenkomst met een bedrijf in de regel vaak de ‘zwakkere’ partij is. Maar aan welke juridische eisen moet je webshop precies voldoen? En waar moet je verder rekening mee houden? In de blog van deze week zet ik de belangrijkste zaken voor je op een rij!

INFORMATIEPLICHTEN

Voor webshops gelden de nodige informatieverplichtingen. Zo ben je als ondernemer in ieder geval verplicht om te informeren over je bedrijf (adres, KvK-nummer, contactgegevens), het aanbod, de bestelling, betaling en levering, de wettelijke bedenktijd (het herroepingsrecht), de rechten van de consument, de verwerking van persoonsgegevens en de service na de bestelling (zoals garantie). Hou je je hier als ondernemer niet aan? Dan kan dat tot boetes of zelfs het sluiten van je webshop leiden.

HERROEPINGSRECHT

In een fysieke winkel kan een klant een product vasthouden of uitproberen, maar bij een koop via het internet gaat dat helaas niet. Daarom hebben klanten in dat geval (uitzonderingen daargelaten) een herroepingsrecht. Dit is een gegarandeerd en onvoorwaardelijk recht om de overeenkomst binnen 14 dagen na ontvangst van de bestelling te ontbinden. De klant hoeft hier geen reden voor op te geven. Als ondernemer ben je verplicht om een retour te accepteren en het volledige aankoopbedrag terug te storen.

LEVEREN

Als webshop moet je binnen 30 dagen nadat de koop is gesloten de bestelling leveren. Dit is een wettelijke termijn. Wil je hier als ondernemer van afwijken? Dat kan. Je bent namelijk vrij om iets anders af te spreken met je klant. Belangrijk is alleen wel dat je deze afspraken vastlegt en nakomt.

FACTUREREN

Voor alle goederen en diensten die je levert ben je wettelijk verplicht een factuur te sturen. Dit geldt dus ook voor webshops. Net als andere facturen moet ook deze factuur aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo ben je verplicht om de identiteit van je onderneming, je BTW- en KvK-nummer op te nemen. En daarnaast mag natuurlijk ook het BTW-bedrag niet ontbreken. Let op: ook over eventuele verzendkosten van de bestelling moet BTW-berekend worden!

BETALEN

Er zijn veel betaaltechnieken voor webshops waarmee consumenten op afstand kunnen betalen. Denk hierbij aan iDeal, betalen via creditcards, Paypal of rembours. Ook voor wat betreft betalingen gelden er diverse regels, waarbij de belangrijkste is dat je een consument niet mag verplichten om de aankoopprijs volledig vooruit te betalen. Betalingen via iDeal, zijn dus eigenlijk niet toegestaan.

GARANTIE

In de wet staat dat een product moet voldoen aan de verwachtingen die een consument er redelijkerwijs van mag hebben. Blijkt een product hier niet aan te voldoen, zoals een laptop die na een maand niet meer werkt? Dan ben je als ondernemer verplicht het product kosteloos te herstellen of te vervangen. Koop je de producten voor de webshop ergens anders in? Zorg er dan voor dat je hierover goede afspraken maakt met je leverancier.

ALGEMENE VOORWAARDEN

Eén die natuurlijk niet mag ontbreken: Algemene Voorwaarden. Goede voorwaarden zijn essentieel bij iedere transactie, maar vooral bij verkopen op afstand. Daarnaast kun je via de Algemene Voorwaarden op een eenvoudige manier aan je informatieverplichtingen voldoen. Laat je voorwaarden wel altijd controleren door een jurist, zodat ze niet achteraf ongeldig kunnen worden verklaard. Daarnaast is het belangrijk dat de consument vóór het sluiten van de overeenkomst akkoord gaat met de voorwaarden, bijvoorbeeld via een check box bij de bestelling.

PRIVACY

Een hot-item op het gebied van wet- en regelgeving: de privacy van je klanten. Zo mag je bijvoorbeeld niet meer gegevens verwerken dan strikt noodzakelijk en ben je verplicht om de gegevens van je klanten op een goede manier te beschermen.

RECLAME

We maken met z’n allen volop reclame, vooral online! Hierbij kun je denken aan communicatie die ongevraagd wordt verstuurd, zoals een nieuwsbrief, maar ook voor een ‘gewone banner’ of reclame-uiting via sociale media. De wet stelt aan het maken van reclame verschillende regels, welke voor een groot deel zijn vastgelegd in de Reclame Code.

AUTEURSRECHT

Bijna alle werken, van een webpagina tot een foto, zijn beschermd met het auteursrecht. Hou hier rekening mee bij het kiezen van de foto’s voor je webshop en gebruik nooit het werk van iemand anders zonder dat je hiervoor toestemming hebt gekregen.

Was jij op de hoogte van al deze regels omtrent een webshop? Of loop je tegen andere zaken aan? Ik ben benieuwd!

Mijn naam is Annelien Schuldink en ik ben jurist en ondernemer. In 2016 heb ik, naast mijn baan, IVY LOISE opgericht. Mijn doel met IVY LOISE is om de kennis en ervaring die ik heb opgedaan op het gebied van carrière en ondernemerschap te delen. Zo kan ik een positieve bijdrage leveren aan de zelfstandigheid en onafhankelijkheid van de ambitieuze en ondernemende vrouwen om mij heen.

Share This