De kogel is door de kerk, je hebt de beslissing gemaakt om als ZZP’er je diensten aan de man te brengen. Je kunt dan ook niet wachten om te beginnen en je bedrijf tot een succes te maken. Maar hoe zorg je er nu voor dat dit juridisch gezien ook een succes wordt? Mijn tip om tijd, kosten en onnodige discussies te voorkomen is: leg belangrijke zaken altijd schriftelijk vast. Immers is voorkomen beter dan genezen. Hoe je dit het beste aan kunt pakken zal ik hieronder uitleggen.

AAN DE SLAG EN DAN…

Door je enthousiasme wil je vaak snel aan de slag voor een opdrachtgever en kan het zo zijn dat je de afspraken niet (altijd) schriftelijk vastlegt. Immers je hebt je bedrijfsaansprakelijkheids verzekering afgesloten en we vertrouwen erop dat iemand het beste met jou voor heeft en jou die opdracht gunt toch? Misschien is je (eerste) opdrachtgever wel een familielid of een andere bekende en vind je het lastig om je tegenover deze personen zakelijk op te stellen. Je wilt ook niet te moeilijk doen, want jullie kennen elkaar of je bent bang dat ze anders op zoek gaan naar een ander. En ach, aangezien je elkaar goed kent is het mondeling bespreken van de opdracht gezellig en kan het vast geen kwaad.

Mijn antwoord hierop is DOE-DIT-NIET. Er zijn teveel voorbeelden van gevallen waarin dit verkeerd ging en de ZZP-er als gedupeerde achter bleef. Om jezelf daarom te beschermen en duidelijkheid te scheppen voor je opdrachtgever is het van groot belang de belangrijkste zaken van de opdracht schriftelijk vast te leggen. Wat te doen namelijk als je opdrachtgever/aardige kennis weigert te betalen, of wanneer jullie ideeën over het resultaat en/of de gebruikte werkwijze erg blijken te verschillen? Wanneer je dan niets hebt vastgelegd heb je een verzwakte positie en sta je 1-0 achter om alsnog je factuur voldaan zien te krijgen.

EEN EENVOUDIG CONTRACT IS HET HALVE WERK!

Het goed contract hoeft absoluut niet lastig en ellenlang te zijn. Zorg ervoor dat je in elk geval bepalingen opneemt over de:

  • Aard van je werkzaamheden;
  • Verantwoordelijkheden;
  • Verzekeringen;
  • Tarieven;
  • Btw;
  • Duur van de werkzaamheden (en de communicatie hierover wanneer deze duur wordt of dreigt te worden overschreden);
  • Betalingstermijn voor je opdrachtgever en gevolgen bij niet-betaling.

Het schriftelijk vastleggen van in ieder geval bovenstaande bepalingen heeft als voordeel dat je je risico’s inperkt en altijd een schriftelijk stuk hebt om op terug te kunnen vallen in het geval van onduidelijkheden of een verschil van mening.

ALGEMENE VOORWAARDEN

Daarnaast is het verstandig om door een jurist algemene voorwaarden op te laten stellen die je voor elke opdracht aan je opdrachtgever kunt overhandigen. Hier kun je bovengenoemde zaken ook in laten vastleggen en hier kun je ook in aangeven wat er gebeurd wanneer er sprake is van een geschil. Zo hoef je ook niet voor iedere opdracht een geheel nieuw contract te maken. Let er wel op dat je deze voorwaarden altijd voor het ondertekenen van de opdrachtbevestiging aan je opdrachtgever hebt toegezonden en dat deze er kennis van heeft kunnen nemen.

Als je algemene voorwaarden zijn opgesteld kun je deze ook deponeren bij de Kamer van Koophandel. Dit kost €18 per jaar (zie hiervoor de website van de KvK). Het is verstandig om je algemene voorwaarden door een jurist te laten opstellen zodat je zeker weet dat ze rechtsgeldig zijn. Ivy Loise kan je uiteraard helpen bij het opstellen van deze algemene voorwaarden. Zo kun je met een gerust hart aan je opdrachten beginnen en je focussen op het doel van je bedrijf zonder bezig te zijn met juridische romslomp.

Ik ben zelf jurist dus voor mij is het vanzelfsprekend om belangrijke zaken schriftelijk vast te leggen. Zie jij dit ook zo? Of is het in jouw branche minder gebruikelijk om met contracten te werken?

Mijn naam is Laura Schelhaas (30 jaar) en ik woon en werk sinds twee jaar in Amsterdam. Ik heb Ondernemingsrecht gestudeerd en ben momenteel werkzaam als bedrijfsjurist bij een grote internationale vastgoed/investeringsmaatschappij.

Ik durf mijzelf een echte doorzetter te noemen. Als ik iets wil, dan ga ik ervoor! Dat is soms ook wel eens vermoeiend en daarom vind ik het heerlijk om lekker te sporten, gezellig wat te drinken met vrienden en zo nu en dan een stedentrip of verre reis te maken.

Annelien ken ik uit onze studietijd in Groningen. Toen zij in 2016 haar platform IVYLOISE startte kon ik mij hier gelijk mee identificeren. Ik ben dan ook blij dat ik op juridisch vlak mijn steentje bij mag dragen aan dit platform.

Share This