Wie kent het niet? Je bent onderweg naar huis en nog vol in gedachten over je werkdag. Ook later op de avond laten deze gedachten je niet los. ⁠⁠

Piekeren kun je doen over gebeurtenissen in het verleden of mogelijke gebeurtenissen in de toekomst, maar tot een oplossing kom je er vaak niet mee. En natuurlijk is nadenken over je werk goed, maar als je verstrikt raakt in steeds herhalende sombere overtuigingen, kun je jezelf veel ‘emotioneel geweld’ aan doen. De kans is groot dat je er uitgeput van raakt of er zelfs een burn-out van krijgt. ⁠⁠

Gelukkig is er een oplossing, want je kunt jezelf aanleren om effectief te piekeren. Bijvoorbeeld door een piekerstop in te lassen. Dan spreek je met jezelf af dat je een uur niet piekert. En wees niet bang, in die tijd verandert er niets aan het probleem + na dit uur kun je gewoon weer verdergaan op de plek waar je was gebleven! ;)⁠

PERSONAL CAREER DEVELOPMENT TIPS:

– Herken je piekergedachten en probeer te beseffen dat ze je over het algemeen niet helpen. Piekeren brengt je juist vaak verder af van je doel, zoals prettiger samenwerken met je collega’s.

– In een negatieve stemming ben je (veel te) goed in negatief associëren. Het lukt op dat moment ook bijna niet om anders te denken. Wat wel helpt, is jezelf afleiden door iets anders te gaan doen: een film kijken, met een vriendin afspreken of wandelen. 

– Las een dagelijks piekermoment in. Pak een vel papier en schrijf op welke problemen je bezighouden. Al schrijvend lukt het vaak veel beter oplossingsgericht te denken.

– Leg een notitieblok naast je bed, zodat je ’s nachts kunt opschrijven wat je bezighoudt. Beloof jezelf er de volgende dag op terug te komen. Zo heb je in ieder geval een nacht slaap gewonnen. 

– Kijk meer naar wat er goed gaat, want ook in perioden waarin alles mis lijkt te gaan, zijn er dingen die je toch voor elkaar krijgt. Herken kleine successen of een voorzichtig opgaande lijn. 

Ga jij de piekerstop invoeren? Wij zijn benieuwd!

Share This