Succesvol onderhandelen is voor ondernemers, maar ook voor werknemers, een belangrijke vaardigheid. Je krijgt immers wat je onderhandelt, niet wat je verdient. Toch zijn er allerlei redenen waarom vrouwen niet of te weinig onderhandelen. Zo kunnen wij ons (te) goed verplaatsen in de argumenten van de onderhandelingspartner (waardoor wij onze eigen belangen als eerste laten schieten) en zijn we vaak bang dat onderhandelen ten koste gaat van de relatie. 

Mannen zien onderhandelen veel meer als een spel: zij vragen niet precies datgene wat ze willen hebben, maar bouwen ruimte in. Zo hebben ze iets om weg te geven, waardoor ze uiteindelijk (toch) krijgen wat ze willen. Maar wist je dat vrouwen in de basis veel betere onderhandelaars zijn dan mannen? Juist omdat wij anderen zo goed aanvoelen? Tijd om ‘the best of both worlds’ samen te brengen en jezelf te overwinnen in je onderhandelingen! ⠀

PERSONAL CAREER DEVELOPMENT TIPS:

– Bepaal je positie in de onderhandeling: wat is je doel? Wat is voor jou een redelijke en haalbare deal? Wat is daarbij je ondergrens? En vergeet je niet te verdiepen in de doelen van de andere partij.  

– Onderzoek waar de ruimte zit en doe altijd een voorstel die de ander niet kan weigeren. Oftewel: geef de andere een reden om met jou in zee te gaan.

– Als iemand moeite heeft met jouw prijs, vraag dan door. Vaak is de prijs niet het echte probleem en schuilt er een andere zorg achter. Misschien kun jij die wegnemen, bijv. door bepaalde garanties te bieden.

– Probeer te voorkomen dat het alleen over geld gaat. Stuur het gesprek naar de inhoud en stel je geïnteresseerd op. Hoe kun jij de klant helpen om zijn doelen te realiseren? Geld moet het sluitstuk van de onderhandeling zijn.  

– En als het dan toch over geld gaat: doe zelf het openingsbod, dan is het aan de ander om daar op terug te komen.

– Bereid je goed voor (oefen desnoods voor de spiegel) en wees niet te bescheiden. 

– Vraag meer dan je eigenlijk wilt krijgen, zo heb je altijd iets om weg te geven. Maar weet ook wat je waard bent en hou daar aan vast. 

– En onthoud altijd: beter geen deal, dan een slechte deal!

Onderhandel jij graag? Of blijf je het lastig vinden?

Share This