⁠Een groot gedeelte van je tijd breng je door op je werk, dus dan is het bést fijn als je het tijdens die uren naar je zin hebt. Toch weten wij als geen ander hoe het is als je niet helemaal happy bent in je werk. Je kan er ontzettend gefrustreerd, onzeker en zoekende door raken. Vooral als je zelf wél graag wilt. Tel daar nog een rondje social media bij op waar iedereen een #fantastischebaan heeft en het feestje is compleet.⁠

Wat de reden ook is dat je niet blij bent met je werk, realiseer je dat je altijd zelf de regie in handen kunt nemen en voor verandering kunt zorgen. En door te investeren in werkgeluk kun je je leven een stuk leuker maken. Al is het maar dat je niet uitgeput en chagrijnig thuiskomt na een lange dag! Maar hoe doe je dat, dat vergroten van je werkgeluk? ⁠

PERSONAL CAREER DEVELOPMENT TIPS:

– Probeer voor jezelf duidelijk te krijgen waar jouw ideale baan aan moet voldoen, bijvoorbeeld via een mindmap. Denk hierbij aan de branche, verantwoordelijkheden, doorgroeimogelijkheden, salaris en/of ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en groei. Ook kun je een beroepskeuzetest doen.

– Nee, als je niet happy bent met je werk wil dat niet zeggen dat je gelijk op zoek moet naar een andere baan. Veel beter is het om eerst in gesprek te gaan met je leidinggevende en om te bespreken of je functie kan worden aangepast. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

– Geef je grenzen aan! Met een gezonde dosis zelfvertrouwen en assertiviteit wordt het een stuk aangenamer op de werkvloer. Communiceer daarbij open en duidelijk en spreek problemen of irritaties snel uit.

– Investeer in relaties met collega’s, want goed en leuk contact is heel belangrijk voor meer werkplezier. Je ziet deze mensen tenslotte iedere dag. Borrels, praatjes bij het koffieapparaat of samen lunchen, het wordt allemaal leuker als je dit met mensen doet waar je goed mee overweg kunt.

– Luister naar je lichaam (en niet naar je baas) en voorkom overspannenheid of zelfs een burn-out. Oftewel: neem rust als je moe bent, neem minder hooi op je vork als je je overweldigd voelt en praat met je leidinggevende of goede vriendin als het nodig is.

– Heb je alles geprobeerd en blijkt deze baan het niet te zijn? Helemaal niet erg, er zijn genoeg andere opties. Kom in actie en ga solliciteren op een functie die beter bij je past of start – parttime – je eigen bedrijf. 

Hoe blij ben jij met je baan?

Share This