Reële angst is een natuurlijke reactie op een gevaarlijke situatie. Het beschermt je tegen onheil en voorkomt dat je jezelf in gevaar brengt, bijvoorbeeld door bij een dronken iemand in de auto te stappen. Deze vorm van angst is natuurlijk heel normaal, net als bijvoorbeeld ‘actieve faalangst’ voor een spannende situatie. Dan kan angst ervoor zorgen dat je beter kunt presteren. 

Een ‘passieve faalangst’ hebben voor iets wat je spannend vindt, dat is vaak niet goed. Dan hebben we het over een vorm van angst die alleen in je hoofd bestaat en eigenlijk niet reëel is. Zo kun je je bijvoorbeeld zorgen maken over dingen die misschien (wel helemaal niet) gaan gebeuren. Waarbij er een grote kans bestaat dat je de verbinding met jezelf én de realiteit verliest, bijvoorbeeld omdat je een black-out krijgt. 

Maar wist je dat je angst kunt omzetten naar vertrouwen? Vertrouwen dat je iets kunt, vertrouwen dat iets gaat lukken en vertrouwen dat als iets niet lukt, het alsnog goed komt?

Lees snel onze tips om te zien hoe je dat voor elkaar krijgt!

PERSONAL CAREER DEVELOPMENT TIPS:

– Druk je gevoelens van angst niet weg, maar kom ze onder ogen en probeer er een nieuwe relativerende gedachten naast te zetten. Een presentatie geven is spannend, maar ook uitdagend en leerzaam. Door je hierop te focussen verandert je manier van denken. 

– Bewegen is één van de beste manieren om spanningen te verminderen. Wandelen, sporten en krachttraining helpen je lichaam om de stresshormonen te ‘verwerken’ en zo je lichaam te kalmeren. Even flink springen en met je armen zwaaien net voordat je een lastig gesprek in gaat helpt dus!

– Doe aan meditatie. Hierdoor krijg je beter zicht op je eigen gedachten- en gevoelspatronen, waardoor je jezelf eerder kunt ‘betrappen’ op waarnemingen, gedachten en gevoelens die je angst aanjagen. 

– Wees niet bang om te vallen of te falen en probeer vooral te leven! En als je merkt dat je je toch laat leiden door angst, stel jezelf dan altijd de vraag: wat is het ergste wat er kan gebeuren?

– Probeer te leren van situaties of gebeurtenissen die je eerder hebt meegemaakt. Hoe is dit uiteindelijk afgelopen? Hoeveel paniek had je destijds in je hoofd en heb je daar problemen mee opgelost?Waarschijnlijk niet en is het uiteindelijk ook gewoon goed gekomen.

– Omring jezelf met mensen die je hierbij kunnen ondersteunen, zoals bijvoorbeeld je ouders of een goede vriendin. Bespreek je angsten en besluit samen om je er niet door te laten leiden, maar bewust te kiezen voor vertrouwen.

– En last but not least: laat los waar je geen controle over hebt! Loslaten is essentieel om een leven te creëren waar je blij van wordt.

Hoe ga jij om met angst en vertrouwen?

Share This