Werkethiek of arbeidsethos is de – vanuit een persoonlijke ethiek – voortvloeiende innerlijke wil om (ergens voor) te werken. Het geeft aan hoeveel iemand zich wil inzetten om zijn of haar doelen te bereiken. Zowel voor ambitieuze werknemers als voor ambitieuze ondernemers zijn een goede werkethiek en een bepaalde discipline erg belangrijk. 

Dit staat alleen wel haaks op het feit dat wij vandaag de dag vaak op korte termijn denken en met zo weinig mogelijk (of geen) moeite, grote resultaten willen bereiken. Maar van veel dingen die je doet, zie je (helaas) pas op langere termijn het resultaat. Dat zorgt ervoor dat je een bepaalde discipline en doorzettingsvermogen nodig hebt, om op de langere termijn te kunnen oogsten. En dat maakt het ook extra belangrijk om alleen doelen te stellen waarvoor je een intrinsieke motivatie hebt om ze te bereiken.⁠

Benieuwd naar onze tips voor een goede werkethiek? Lees zie hieronder!

PERSONAL CAREER DEVELOPMENT TIPS:

– Wees betrouwbaar en punctueel. Hou je aan je woord, zorg dat je op tijd bent bij meetings, blijf op schema en binnen je budget. Zo bouw je een goede reputatie op en weten klanten en collega’s dat ze op je kunnen rekenen.

– Streef met passie naar excellentie. Zorg dat je je werk altijd goed doet en stop niet voordat je werk is afgerond. Zo brengt je passie je van hard werken naar concrete resultaten boeken. 

– Wees productief, maar lever daarbij niet in op kwaliteit. Mensen met een sterke werkethiek dragen bijzonder veel zorg voor de kwaliteit van hun werk. 

– Zorg dat je professioneel en verantwoordelijk bent, van hoe je je presenteert tot hoe je anderen behandelt. Blijf daarbij in alle omstandigheden integer en respectvol met aandacht voor andermans mening.

– Toon discipline en karakter, want dat heb je nodig om elke dag je taken af te ronden. Wees bereid om jezelf op korte termijn een beloning te ontnemen, omdat je jezelf de beloning op lange termijn gunt.

– Ga altijd voor bescheidenheid en samenwerking. Sta daarbij open voor dingen die je kunt eren van anderen en zie het belang in van een goede samenwerking ten voordele van het resultaat.

Hoe is jouw werkethiek?

Share This