Een klant die belt met een spoedklus of een collega die je hulp nodig heeft omdat ze anders écht niet verder kan… Maar jij bent bezig met een opdracht die vandaag af moet en hebt hier dus helemaal geen tijd voor! Wat nu?

Op dit soort moment is het belangrijk om grenzen te stellen én te bewaken. Dit kun je doen door respectvol, vriendelijk en vooral duidelijk ‘nee’ te zeggen. Zo schep je duidelijkheid voor de ander én ruimte voor jezelf. Ook zorg je hiermee voor een betere balans tussen de hoeveelheid werkt die je op je neemt en wat je daadwerkelijk aankunt. 

Vind je dit lastig? Dat snappen wij helemaal. Maar wist je dat je door het stellen van grenzen meer zelfrespect krijgt, je eigenwaarde groeit én je er een hoop stress en irritatie mee voorkomt? Misschien toch de moeite waard om het gewoon eens te proberen! 😉 

PERSONAL CAREER DEVELOPMENT TIPS:

– Definieer je grenzen: maak een concreet setje met regels die horen bij jouw normen en waarden, waarbij je je persoonlijke ruimte beschermt en voor de ander duidelijk maakt wat wel en niet kan. Bijvoorbeeld: ik werk niet in de avonden of ik heb per dag maximaal 1 uur voor ad-vragen van collega’s.  

– Probeer inzicht te krijgen in welke situaties je moeite hebt met het stellen van grenzen. Wil je anderen bijvoorbeeld graag helpen? Ga je conflicten liever uit de weg? Of vind je het lastig om ‘nee’ te zeggen? 

– Gebruik altijd het ik-model, oftewel zeg niet ‘wat jij doet is niet goed’, maar ‘ik vind dit niet prettig’. Daarmee maak je het voor de ander onmogelijk om beledigd te zijn of in de ‘tegenaanval’ te gaan.

– Zeg niet overal gelijk ‘ja’ op. Je kunt ook aangeven dat je er nog even over na wilt denken of dat je wilt overleggen met iemand anders. 

– Zorg voor een duidelijke planning waarbij je ook voldoende ‘buffertijd’ inplant. Sommige werkzaamheden duren namelijk langer dan gedacht. Daarnaast kun je beter inschatten of je een extra opdracht wel of niet aankunt, als je voor jezelf alles op een rijtje hebt.

– Leer door te doen! Probeer daarbij niet te streng te zijn voor jezelf en zie het vooral als een uitdaging om (nog) sterker in je schoenen te staan.

Ga jij de uitdaging aan? Wij zijn benieuwd!

Share This